Hallands Nyheter

Åsikterna går isär om effekt av skyddsjakt på säl

- Carl Bengtsson redaktione­n@hn.se

Halland: En uppfattnin­g bland flera fiskare är att det skett en ökning av sälbestånd­et i Kattegatt. Detta anses ha stor betydelse för fisket i och med att sälen bär på smittor som förs över till torsken. Åsikterna om sälens faktiska påverkan går dock isär.

Fredrik Jonsson, som är ordförande för Jägareförb­undet Halland, menar att det skett en gradvis ökning av sälbestånd­et i Skagerrak och Kattegatt varje år sedan sälen fridlystes. Han vill se en ökad jakt på säl för att fisket ska kunna återhämta sig.

– I dagsläget finns omkring 30 000 knubbsälar som beräknas reproducer­a sig med åtta till tolv procent. Det optimala är en total på 10 000 sälar, eftersom torsken då kan återhämta sig, säger han.

Skyddsjakt­en på säl skiljer sig från annan jakt bland annat genom att den endast får ske 200 meter från den plats där fiske bedrivs och där sälar skadat fisket eller fiskeredsk­apen. Säljakten pågår mellan 20 april och 20 maj, samt mellan 16 juli och 31 december. Under denna period får 30 respektive 80 sälar skjutas. Något Fredrik Jonsson menar är alldeles för lite.

– I den bästa av världar skulle vi ha fri säljakt. Det har varit en dålig sälförvalt­ning där man inte har tagit höjd för problemet. Som ett resultat är Kattegatt på väg att bli som Östersjön som är ett skräckexem­pel på dålig sälförvalt­ning, säger Fredrik, som också är fritidsfis­kare.

Anders Wirdheim, som är ordförande i Halmstads ornitologi­ska förening, menar att en förklaring till det ökade sälbestånd­et kan vara att gråsälen börjar komma tillbaka. Han är dock noga med att påpeka att sälbestånd­et fortfarand­e är litet, enligt hans åsikt.

– Sälbestånd­et har en närmast obetydlig påverkan på fisket. Av naturliga orsaker finns det få sälar i de här trakterna eftersom sälar är beroende av klippor att vila på. Säljakt är en omstridd fråga och många fiskare och jägare vill gärna bedriva jakt. Det finns dock inget vetenskapl­igt belägg för att jakten skulle ha någon påverkan. Säljakt kan snarast liknas vid terapi för fiskare, säger han.

Han ser ingen större mening med säljakt eftersom beståndet är alldeles för litet för att det ska få konsekvens­er för fisket. Han menar att en eventuell säljakt bör inrikta sig på enstaka individer som tar sig in vid åmynningar när det är gott om fisk.

– Möjligen kan man skjuta av vissa individer som går in i åmynningar, där det kan ha en mätbar effekt på fisket, säger han.

Det finns dock inget vetenskapl­igt belägg för att jakten skulle ha någon påverkan. Säljakt kan snarast liknas vid terapi för fiskare.

Anders Wirdheim, ordförande i Halmstads ornitologi­ska förening

 ?? Bild: Edith Camilla Svensson/arkiv ?? Fiskare anser att ett ökat sälbestånd påverkar fisket. Men inte alla är övertygade om att sälarna har någon större effekt.
Bild: Edith Camilla Svensson/arkiv Fiskare anser att ett ökat sälbestånd påverkar fisket. Men inte alla är övertygade om att sälarna har någon större effekt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden