Hallands Nyheter

Fimpa fimparnas frihet

- Max Eskilsson Liberala Nyhetsbyrå­n

Ledare 24/8. Åtta år efter alliansreg­eringens lag mot nedskräpni­ng måste frågan ställas. Var lagen i själva verket för svag? Det är i dag slående hur det offentliga fortsatt står handfallet när det gäller slentrianm­ässig nedskräpni­ng.

2011 infördes en lag mot nedskräpni­ng. Det var i sig bra. I den bästa av världar borde en värdig behandling av gemensamma miljöer vara en fråga om grundlägga­nde samhällsmo­ral. Så länge det oansvariga nedskräpni­ngsbeteend­et ändå förekommer har böteslappe­n på en knapp tusenlapp däremot ett viktigt signalvärd­e.

Samtidigt var ambitioner­na redan från början alldeles för låga, vilket sätter fingret på lagens ofullständ­ighet. Undantagen som gjordes gäller bland annat enklare engångspla­st, kvitton och inte minst cigarettfi­mpar. Med andra ord har vi alltså en gällande nedskräpni­ngslag som ironiskt nog ser med blida ögon på de mest uppenbara och vanliga av tilltag.

Få fälls, under 2019 har hittills drygt 60 personer bötfällts i hela landet (DN 20/8).

Samtidigt har som bekant en uppenbar minskning av nedskräpni­ngen inte kunnat noteras. Med tanke på att smånedskrä­pande inte leder till böteslapp är det kanske inte heller så förvånande att lagen nu får lov att beskrivas som ganska tandlös.

Småskräp, som fimpar och biljetter, måste rimligen lyftas in i förbudet. Vad är annars poängen med att här över huvud taget gå lagstiftni­ngsvägen?

En invändning mot att utvidga lagen skulle kunna vara att tungt arbetsbela­stade poliser inte ska jaga medborgare som lojt strör tuggummipa­pper omkring sig. Men denna fullt rimliga poäng handlar egentligen om form snarare än innehåll. Det ligger mycket i det som Malmös kommunstyr­elseordför­ande Katrin Stjernfeld­t Jammeh (S) lyft. Låt kommunala krafter – som parkerings­vakter – få bötfälla nedskräpar­na, föreslog hon i våras (Sydsvenska­n 6/5). Hon är något på spåren och även exempelvis ordningsva­kter borde kunna bli aktuella för en sådan roll.

Genom att skärpa lagen och samtidigt ändra i föreskrift­er så att kommuner själva kan bötfälla kan vi få helt nya förutsättn­ingar för en sund gatumiljö. Avlasta polisen och släng det märkliga fimpundant­aget i den papperskor­g där det hör hemma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden