Hallands Nyheter

Hon bryter mönstret och startar eget: ”En dröm”

-

Varberg: Allt färre kvinnor startar eget i Sverige. Gordana Pavlov, 27, går mot strömmen. – Jag har alltid vela starta eget, så detta är verkligen en ”dream come true”, säger Gordana.

Den 1 mars 2019 tog Gordana Pavlov över butiken Välkommen in i anslutning till Shellmacke­n vid Lassabacka­rondellen. Sedan dess har försäljnin­gen ökat rejält.

– Det har gått bra. Jag har varit aktiv på Facebook och jobbat mycket med bilder och filmklipp för att locka hit folk. Kunderna är glada och vi har fått god respons sedan vår nyöppning i mars, säger Gordana.

Det är ingen ”vanlig” bensinmack i den traditione­lla bemärkelse­n. Här tar mat och dryck betydligt mer plats än biltillbeh­ör.

Och i december ska Gordana ta med sin personal på baristakur­s.

– Jag försöker sudda bort den här ”bensinmack­skänslan”. Den typiska bensinmack­en lär försvinna i framtiden. Bensinstat­ionerna ser inte längre ut som de gjorde för 10–15 år sedan, säger Gordana.

I stället är det maten hon lägger mest fokus på.

– Jag försöker att ha ett tydligt matfokus och alltid satsa på färska gordana lägger mycket fokus på mat och dryck i butiken.

varor, säger Gordana, som nu jobbar för att få in mer vegetarisk­t och närproduce­rat till butiken.

Gordana är en av kvinnorna i Sverige som går mot trenden. För samtidigt som männens entreprenö­rskap ökade under 2018 minskade kvinnornas dito.

Andelen kvinnliga entreprenö­rer sjönk då från sex till fyra procent jämfört med 2017.

Det skriver forsknings­stiftelsen Entreprenö­rskapsforu­m i sin årliga, nationella rapport inom världens

största entreprenö­rskapsunde­rsökning, GEM, i juni 2019.

”I Sverige har entreprenö­rskap i allt högre utsträckni­ng blivit ett manligt fenomen”, säger Pontus Braunerhje­lm, forsknings­ledare på Entreprenö­rskapsforu­m, i ett pressmedde­lande.

Det var inget som Gordana reflektera­de över. Kanske för att allt gick så fort för henne.

– Det gick så snabbt så jag har bara kört på utan att stanna upp och tänka. Men det är fortfarand­e jätteskoj. Jag har alltid vela starta eget, så det är verkligen en ’dream come true’, säger hon.

Under uppväxten fick hon också höra ett vist råd från sin pappa; ett råd hon bär med sig än i dag.

– Han sade alltid till mig att jag ska leva som jag vill, inte som jag måste. Så vad är då bättre än att vara sin egen chef?

 ?? Bild: Jesper Jäger-ärlestad ?? det mesta har pekat uppåt för gordana Pavlov, 27, efter nyöppninge­n av butiken Välkommen in i mars.
Bild: Jesper Jäger-ärlestad det mesta har pekat uppåt för gordana Pavlov, 27, efter nyöppninge­n av butiken Välkommen in i mars.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden