Hallands Nyheter

Herr Kantarells farfar växte utanför Ullared

- Olof Svahn olof.svahn@hn.se 010-471 51 82

Halland: När falkenberg­aren Pia Littorin var ute på svampjakt i skogen utanför Ullared hittade hon en riktig koloss till kantarell – kanske är det till och med årets största.

Det var i måndags kväll som Pia Littorin var ute på svampjakt med sin man Stefan som hon hittade den gigantiska kantarelle­n.

Paret befann sig i ett skogsparti strax utanför Ullared och när de fick syn på den enorma svampen kunde de först inte tro sina ögon.

– Först trodde jag att det var något helt annat. Det finns ju andra svampar i skogen som är väldigt stora, men när tittade närmare såg vi att det faktiskt var en kantarell, säger Pia Littorin.

Och visst var det så. Kantarelle­n som paret hittade Enligt Pia Littorins mätningar är kantarelle­n 15 centimeter hög, 16,5 bred och väger nästan 200 gram (efter att den stått en tid i ett vattenglas).

mätte 15 centimeter i höjd och hatten var hela 16,5 centimeter bred. En ovanligt stor svamp enligt svampexper­ten Sven Dahlbom som har sett det mesta.

– Det var en stor en. Det är särskilt ovanligt att den är så hög. Kantarelle­r kan såklart bli ganska stora och särskilt såhär års när det är perfekt kantarellv­äder, säger Sven Dahlbom.

Den superstora svampen har nu tagit plats på Pia Littorins matsalsbor­d.

Där har den stått i ett glas vatten sedan den plockades i måndags och märkligt nog har den faktiskt blivit större.

– Jag kontrollmä­tte den i morse och passade även på att väga den. Den verkar ha sugit åt sig lite vatten för nu väger den nästan 200 gram. Har du planer på att äta upp kantarell-kolossen efter att den gjort sitt som bordsprydn­ad?

– Nej, den har blivit lite för slemmig. Den får stå kvar som en blomsterbu­kett.

 ??  ??
 ?? Bild: Privat ?? Maken Stefan med det sällsynta svampfynde­t.
Bild: Privat Maken Stefan med det sällsynta svampfynde­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden