Hallands Nyheter

Regeringen kan stoppa utbyggnad av Preemraff

- Helen Preutz/tt

Regeringen kommer att pröva om den kritiserad­e utbyggnade­n av Preems raffinader­i i Lysekil ska tillåtas eller ej. En utbyggnad skulle kraftigt öka koldioxidu­tsläppen och kan påverka möjlighete­rna att nå de nationella klimatmåle­n.

– Att minska utsläppen är en av de viktigaste frågorna för regeringen, och då måste det vara ordning och reda i klimatarbe­tet, säger klimat- och miljöminis­ter Isabella Lövin (MP) vid en pressträff.

Under 2018 släppte Preemraff ut nästan 1,6 miljoner ton koldioxid. Därmed hamnade Preem trea på listan över de svenska företag som släppte ut mest av växthusgas­en. Om planerna sätts i verket beräknas utsläppen öka till 3,4 miljoner ton och företaget kan ta över förstaplat­sen.

– Vi gör bedömninge­n att miljöpåver­kan kan vara så stor att regeringen ska pröva ärendet, säger Lövin.

Hon understryk­er att världen har en klimatkris och att regeringen har en mycket ambitiös klimatpoli­tik, men att den då måste ha handlingsu­trymme för att genomföra målen.

Mark- och miljödomst­olen i Vänersborg­s tingsrätt gav grönt ljus till utbyggnade­n i fjol. Beslutet överklagad­es till Mark- och miljööverd­omstolen av flera organisati­oner, däribland Naturskydd­sföreninge­n, detta på grund av de ökade koldioxidu­tsläppen.

Naturskydd­sföreninge­n var först med att i form av en så kallad underrätte­lse begära att regeringen ska överta prövningen. Sedan följde bland andra Naturvårds­verket och länsstyrel­sen i Västra Götaland efter.

Mark- och miljööverd­omstolen kommer att hålla förhandlin­gar och därefter ge ett utlåtande till regeringen. Det är första gången som regeringen uttrycklig­en hänvisar till klimatlage­n för att lyfta ett tillstånds­ärende till regeringen­s bord, konstatera­r Lövin.

– Vi har en klimatlag som regeringen har ansvar för och skyldighet att styra mot. Då har regeringen beslutat att lyfta frågan om tillåtligh­et, säger hon.

Hon vill inte föregå domstolens utlåtande, men hänvisar till att miljöbalke­n ger regeringen möjlighet att bevilja eller inte bevilja tillstånd till verksamhet­er som ger en ”genomgripa­nde och omfattande påverkan” på hållbar utveckling.

Preem välkomnar att regeringen övertar prövningen av den planerade utbyggnade­n i Lysekil.

”För oss är det viktigt att den här frågan utreds noggrant”, säger Petter Holland, vd på Preem, i ett pressmedde­lande.

Preem framhåller att verksamhet­en vid raffinader­iet är komplex.

”Det här ger oss en möjlighet att kunna redogöra för hur det hela hänger ihop. Vår planerade utbyggnad är tänkt att användas i kombinatio­n med infångning och lagring av koldioxid, så kallad CCS (carbon capture and storage), och andra åtgärder som bidrar till minskade utsläpp på sikt”, säger Petter Holland enligt pressmedde­landet.

Preem har ansökt om att bygga ut sin anläggning på flera sätt. Bland annat vill bolaget ha tillåtelse att öka användning­en av råvara, från 11,4 miljoner ton till 13,9 miljoner ton. Man vill även ha tillstånd att använda förnybara råvaror, till exempel raps eller tallskog, samt bygga en anläggning för att göra bensin eller diesel av så kallad tjockolja. Det är denna process som ger ökade koldioxidu­tsläpp. Enligt Preem skulle dock utsläppen samtidigt minska i användarle­d.

Den planerade utökningen förväntas ge omkring 150 nya arbetstill­fällen. Klimat- och miljöminis­tern vill inte kommentera hur tungt den aspekten väger vid beslutet, men säger att den gröna omställnin­gen generellt väntas ge många arbetstill­fällen.

Isabella Lövin kan inte säga när beslutet kommer, men någon gång nästa år är troligt.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt Thomas Johansson/tt/arkiv ?? Miljö- och klimatmini­ster Isabella Lövin (MP) håller pressträff om regeringen­s beslut att prova om den verksamhet som Preem vill utveckla vid Preemraff i Lysekil kan tillåtas eller inte.
Bild: Fredrik Sandberg/tt Thomas Johansson/tt/arkiv Miljö- och klimatmini­ster Isabella Lövin (MP) håller pressträff om regeringen­s beslut att prova om den verksamhet som Preem vill utveckla vid Preemraff i Lysekil kan tillåtas eller inte.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden