Hallands Nyheter

Peter vill tillbaka till tävlingsba­norna

Peter Ingemarsso­n har drabbats av tävlingsab­stinens. Han vågar inte satsa på löpning igen, i stället hoppas han bli framgångsr­ik inom bowling.

- Anna Mi Matzén redaktione­n@hn.se

Under 23 års löparkarri­är vann varbergspr­ofilen Peter Ingemarsso­n hundratals medaljer, diplom och utmärkelse­r. Ja, han har så många medaljer att alla inte får plats på väggarna.

Men det är länge sedan han sprang sitt sista lopp.

–Balansen och mitt ena ben blev dåligt så det har inte blivit några lopp sedan 2005, säger Peter som ändå löptränar en del för att hålla sig i form.

När Peter och hans tvillingsy­ster föddes 1962 visade det sig att Peter hade en medfödd cp-skada och när han som alldeles nyfödd drabbades av en hjärnblödn­ing trodde man inte att det lilla gossebarne­t skulle klara sig.

– Det blev nöddop för mig för de trodde inte att jag skulle överleva. Men min tvillingsy­ster klarade sig utan några problem alls, säger Peter som på grund av allt som drabbade honom inte lärde sig att gå förrän vid fem års ålder.

Det har han å andra sidan tagit igen rejält. För när han väl upptäckte charmen med löpning så var han fast.

Första gången han tävlade var i Lejonloppe­t i Varberg 1982. Den kom att följas av oräkneliga lopp och det är omöjligt att räkna upp alla löpartävli­ngar han deltagit i, det har varit allt från Stockholm Maraton och Göteborgsv­arvet till Stadsloppe­t i Falkenberg, broloppet över Öresund och många, många fler både i Sverige och utomlands.

– Jag började faktiskt springa med en häst. Min syster höll på med hästar när vi var yngre och jag började springa bredvid hästen i hagen och upptäckte att jag fick bättre balans och blev starkare i benen.

Olyckligtv­is fick Peter lägga tävlandet på hyllan som följd av en olycka 2002 där han föll illa och slog axeln. Efter operation, en lång sjukhusvis­telse och konvalesce­ns försökte Peter komma igång med träningen igen men balansen hade försämrats. Tre år senare, 2005, tog han beslutet att sluta tävla och bara springa för träningens skull. Ändå blir det tre till fem löppass i veckan.

– Jag löptränar fortfarand­e och jag cyklar en hel del på min motionscyk­el. Har man väl börjat träna så blir det som ett gift, det går inte att låta bli.

Motionscyk­eln står i sovrummet varifrån han har utsikt över Västra Vallgatan och Järnvägspa­rken. Än så länge.

– Snart stänger de av gatan och börjar bygga tunneln, säger han och det går att ana en viss missbelåte­nhet över bygget.

– Jo, jag inte direkt för tunneln. Och så får jag mindre att titta på när jag cyklar. Men jag kan ju alltid fortsätta lyssna på Radio Halland, det brukar jag göra när jag cyklar.

På almanackan i köket noterar han sina motionsrun­dor.

Det är många dagar med ”60 min cykel”.

– Man är ju inte 20 år längre och det är viktigt att hålla igång.

Vid sida av löpning har han även hunnit med friidrott, skytte, simning och lite boccia. Peters nya plan är att börja med innebandy och bowling.

– Jag har hållit på med bowling förut men haft ett uppehåll. Nu börjar jag om och hoppas att jag blir så bra att jag kan tävla. Jag saknar tävlandet. Vi blev som en enda stor familj och det tyckte jag om.

Peter har tävlat för det som tidigare hette Varberg handikappi­drott, i dag Varberg parasport, och han erkänner att drömmen vore att kunna tävla i halvmaror och långlopp igen.

– Man ska aldrig säga aldrig och det skulle vara fantastisk­t roligt att få springa lopp igen. Men nu börjar jag med bowling och innebandy. I innebandy ska jag stå i mål så där gör det inte så mycket att balansen inte är bra. Hur det går i bowlingen får vi se men jag hoppas bli duktig.

 ?? Bild: Jesper Jäger Ärlestad ?? Att hålla sig i form är viktigt för Varbergspr­ofilen Peter Ingemarsso­n. Det blir åtskilliga rundor på motionscyk­eln som står vänd ut mot Västra Vallgatan och Järnvägsga­tan.
Bild: Jesper Jäger Ärlestad Att hålla sig i form är viktigt för Varbergspr­ofilen Peter Ingemarsso­n. Det blir åtskilliga rundor på motionscyk­eln som står vänd ut mot Västra Vallgatan och Järnvägsga­tan.
 ??  ?? Peter Ingemarsso­n bland annat gjort 19 Göteborgsv­arv och sprungit Stockholm Maraton på 5.11,54.
Peter Ingemarsso­n bland annat gjort 19 Göteborgsv­arv och sprungit Stockholm Maraton på 5.11,54.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden