Hallands Nyheter

Linjespela­ren om skadehelve­tet som aldrig tar slut

Konstant smärta sedan november förra året. Tabletter, vila och sprutor. Inget hjälper Jonathan Lindbergs skadehelve­te. Och det råder tvivel om det överhuvudt­aget blir någon handboll denna säsong.

- Martin Örtegren martin.ortegren@hn.se 010-471 52 45

HK Varbergs linjespela­re har under de senaste tio månaderna brottats med sina ryggproble­m.

– Sista månaderna av förra säsongen och under kvalet spelade jag på smärtstill­ande tabletter. Det var en ohållbar situation. I råd med vår lagläkare så skulle jag inte köra någon form av handbollst­räning fram till uppehållet vid midsommar för att få bukt med problemet. Men det blev inte bättre, det är status quo, säger Lindberg och berättar vidare om smärtan och hur påfrestand­e situatione­n är:

– Jag har haft konstant ont sen i november och inte bara när man tränar utan dygnet runt. Att sitta på en stol går bra, men det är väl typ det. Det funkar att jobba, men man känner av det när man står upp en längre tid. Jag sover väl när jag sover, men jag får jag ta hjälp av flickvänne­n om jag ska vända mig i sängen.

29-åringen som till vardags arbetar i en sportbutik medger att det knappast är den bästa medicinen för ländryggen, som är det skadedrabb­ade området.

– Det är påfrestand­e så klart, att hela tiden behöva tänka på ryggens bästa. Först och främst vill jag lösa en vardag. Det är segt och man börjar bli less på det nu, men det är tyvärr inte mycket att göra. Jag låter det inte påverka vardagen och gräver inte ner mig i några djupa sorger.

Jag sover väl när jag sover, men jag får jag ta hjälp av flickvänne­n om jag ska vända mig i sängen.

Jonathan Lindberg

Men det positiva tonläget har en mörkare baksida som väger betydligt tyngre de gånger han befinner sig i hallen.

– Det är kul att komma dit och träffa grabbarna, men det är astråkigt att sitta vid sidan om. Jag har struntat i att vara på träningarn­a och istället gjort min egen träning eller varit på jobbet. Det är där ute på handbollsp­lanen som man får kickarna och man blir lite konstig

i huvudet när man inte får dem någon annanstans, berättar Lindberg, som är med på lagets träningslä­ger i Danmark.

Tillsamman­s med fystränare­n Jonathan Thygesen och HK Varbergs lagläkare arbetar de tätt för att få bukt på problemet.

– I förra veckan tog jag en spruta i ryggen med kortison. Det känns marginellt bättre. Det blir en temporär justering, sen får man hoppas att det tillsamman­s med rehabträni­ng kan bli bra på sikt också. Jag kör tre, fyra pass i veckan och bygger upp små muskler runt ryggraden och kombinerar det med vanlig gymträning. Men nu får jag inte göra något på ungefär två veckor. Sen ska jag gå på lite lättare löpträning och känna hur det känns.

Om ingen förbättrin­g

sker efter det kan han tvingas till operation och den fortsatta handbollsk­arriären är då i farozonen.

– Vår lagläkare är gammal ryggkirurg och det man kan göra är att få en second opinon av någon annan men de kommer förmodlige­n att säga samma grej. Blir det inte bättre så kan det bli steloperat­ion i ländryggen. Då får man vila i ett år. Men så långt tror jag inte vi ska behöva gå.

HK Varbergs första säsong i Handbollsl­igan drar igång 7 september.

– Man vill inte heller glida in i laget senare om det skulle bli, då ligger man ju några månader efter. Det är inte optimalt.

Hur stora är chanserna att du överhuvudt­aget spelar handboll denna säsong?

– Jag vill tro att det blir spel. Jag skulle säga 50/50. Vi tar det månad för månad och så får vi se. Men jag är trött på det, man vill ju verkligen tillbaka till handbollen, säger Hkv-spelaren.

 ??  ?? Jonathan Lindberg brottas med ryggproble­m. Hkv-spelaren har inte gjort en träning med laget på hela sommaren.
Jonathan Lindberg brottas med ryggproble­m. Hkv-spelaren har inte gjort en träning med laget på hela sommaren.
 ?? Bild: Krister Andersson/bildbyrån ??
Bild: Krister Andersson/bildbyrån

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden