Hallands Nyheter

Evelina Tovek om det lärorika Em-äventyret

- Martin Örtegren martin.ortegren@hn.se 010-471 52 45

Oerhört lärorikt, nervöst och spännande. Evelina Tovek berättar om hur hon upplevt sitt första mästerskap.

Tovek är med i holländska Rotterdam som reserv på det pågående Europamäst­erskapet.

– Det har varit en jättebra erfarenhet att vara med på detta, man se hur allting går till och hur ryttarna lägger upp det inför tävlingarn­a. Den dagen jag får chansen är man lite mer förberedd och vet vad som gäller, säger Tovek, som svarade i telefon under den pågående lagfinalen.

Den första laghoppnin­gen startades i onsdags. Då och resten av veckan har 25-åringen fått stå vid sidan för kvartetten bestående av Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson, Fredrik Jönsson och Henrik von Eckermann.

– Det är alltid nervöst att stå vid sidan. Men det är fantastisk­t att kolla på dem, de tog Vm-silver och alla fyra är oerhört rutinerade, säger Tovek och berättar om hennes egen roll bakom kulisserna:

– Fram till en timme innan start finns det chans att komma in i laget. Så då var jag förberedd att hoppa in. Jag försöker stötta de andra ryttarna, hjälpa till så gott det går och se till att de har så bra förutsättn­ingar som möjligt. Man får känna av läget och inte försöka störa dem.

Chanserna var goda att det skulle bärgas ännu en svensk framgång.

– Vi har ett jättestark­t lag, kul att få vara här. Men det är små marginaler, sa Tovek under den pågående finalen.

Men succén uteblev. Sverige slutade femma. Henrik von Eckermanns Mary Lou hamnade i vattnet två gånger om och Malin Baryard-johnsons Indiana fick fem fel. Fredrik Jönson var tvungen att rida felfritt. Det blev hela 17 fel. När det var Peder Fredricsso­ns tur var medaljchan­sen redan borta. Men även han hade en tung dag och fick 8,00 fel totalt. Det blev Belgien som kunde triumfera med en guldmedalj, följt av Tyskland och Storbritan­nien på prispallen.

Samtidigt vittnar Evelina om intensiva dagar som börjar tidigt och slutar sent.

– Klasserna håller på så mycket längre än vad de brukar så för många ryttare blir det väldigt långa dagar och det har varit en lång vecka. Det är flera dagar än vanligt på hästarna. Den individuel­la finalen avgörs på söndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden