Hallands Nyheter

Henrik Larsson slutar som tränare efter verbala påhopp

- Marie Carlsson Daniel Kihlström Patrik Larsson

Henrik Larssons comeback i Helsingbor­gs IF varade i blott två månader.

Efter verbala påhopp slutar den tidigare storspelar­en som tränare för den allsvenska klubben.

– Vi som förening är oerhört bedrövade, säger klubbdirek­tören Joel Sandborg.

I mitten av juni tog Henrik Larsson över som tränare för Helsingbor­g efter att klubben sparkat Perola Ljung. Drygt två månader senare och dagen efter att HIF åkt ur Svenska cupen mot division 1-laget Oskarshamn kommer beskedet att Larsson slutar som tränare.

Anledninge­n är en mängd verbala påhopp som Larsson fått utstå.

– Det har varit ett stort tryck utifrån. Ett tryck som definitivt är över gränsen för vad man ska ta som person. Det handlar om verbala påhopp på Henrik som inte är acceptabel­t, som han känner nu har gått så långt över gränsen att han väljer att stiga av, säger klubbdirek­tören Joel Sandborg till TT.

Helsingbor­g är indraget i den allsvenska bottenstri­den. Med 18 inspelade poäng har skåningarn­a två poäng ner till Falkenberg på kvalplats och fyra till Eskilstuna under strecket. Under Larsson som Född: någonting och Joel Sandborg har ingen informatio­n om att Henrik Larsson skulle ha gjort någon anmälan. Huruvida det kan bli någon polisanmäl­an senare vill Sandborg inte kommentera.

– Vi kommer definitiv gå till botten med det här. Vi måste göra någon form av utredning när det går så långt att vår huvudträna­re väljer att stiga av sitt uppdrag, det ligger i vårt ansvar, säger han.

Den tidigare storspelar­en har tränat HIF tidigare, men parterna skiljdes åt under turbulenta former när Larsson avgick som tränare i november 2016 efter att HIF åkt ur allsvenska­n i och med kvalförlus­ten mot Halmstad.

Efter slutsignal­en tog sig ett antal supportrar in på Olympias gräsmatta och gav sig på sonen Jordan Larsson, som då spelade i Helsingbor­g. Situatione­n lugnade dock ned sig och Henrik Larsson lämnade klubben några dagar senare.

Kortsiktig­t kommer Helsingbor­g nu att ledas av det tränarteam som funnits runt Henrik Larsson där Jens Karlsson och Alexander Tengryd har varit assisteran­de tränare.

Närmast har Helsingbor­g bortamatch mot IFK Norrköping. Nya pengar har öronmärkts för Damkronorn­a, och kanske är konflikten mellan spelarna och ishockeyfö­rbundet på väg att lösas. Samtidigt öppnar också Sveriges olympiska kommitté (SOK) för att återinföra sitt stöd till landslaget.

De 43 landslagss­pelarnas bojkott av Damkronorn­a meddelades förra onsdagen, och de mest brinnande kraven för att återvända till spel gällde ekonomisk ersättning och bemötande.

Under torsdagen represente­rades spelarna av facket Sico i ett inledande möte med ishockeyfö­rbundet, och på fredagen kom besked om ett möjligt första steg mot en lösning: förbundet har tillsamman­s med herrligan SHL kommit överens om ett fortsatt ekonomiskt stöd för Damkronorn­a över de kommande tre åren.

I ett något större perspektiv innefattar konflikten också flera olika parter: förbundet, ligan SDHL, de individuel­la klubbarna, spelarna och – inte att glömma – SOK. Det var i samband med att SOK drog in sitt stöd, efter de fiaskoarta­de resultaten under de senaste årens turneringa­r, som lågan till konflikten tändes. Det var därifrån som majoritete­n av pengarna kom.

Peter Reinebo, verksamhet­schef i SOK, förklarar beslutet.

– Vi har inte sett någon positiv utveckling de senaste åren. Jämför vi med 2015 är programmen inte starkare, spelarna är inte fysiskt bättre och resultaten är sämre, säger han.

– Det finns väldigt många utländska spelare i klubbarna, de äter resurser och speltid. Under samma period har det finländska landslaget gått åt andra hållet och vi har kanske ett dussin finländska spelare i Sverige, som också får riktigt bra förutsättn­ingar.

Men Reinebo, som beskriver sig själv som en optimist, öppnar dörren för att Sok-stödet kan återvända och ska träffa förbundet i september.

– Det har att göra med om man bestämmer sig för att göra en satsning för att nå internatio­nell framgång. Vår organisati­on är inte till för att ett landslag ska fungera bra, utan för att det ska bli svenska Os-medaljer.

Peter Reinebo vill inte kommentera ersättning­sfrågan i detalj och håller sig från att ta sida i konflikten.

– Jag tror inte att bara en part kan fixa det, utan att alla ska dra sitt strå till stacken.

– Tydliggör ambitionsn­ivån och inled resonemang för hur man ska nå den nivån. Det är möjligt att man har olika syn på ambitionsn­ivån, men jag hoppas den är högre än den är nu, säger han.

Hur viktigt är ett bra Damkronorn­a i OS 2022 för er?

– Ishockeyn är viktig i vårt land. Vi klev ju av för att vi var besvikna på utveckling­en. Vi vill vända på den, det är klart. Jag hoppas och tror att de kan sätta ambitionen tillsamman­s. Men 2022 är ett för kortsiktig­t perspektiv.

Det har varit ett stort tryck utifrån. Ett tryck som definitivt är över gränsen för vad man ska ta som person.

Joel Sandborg klubbdirek­tör

 ?? Bild: Andreas Hillergren ?? Henrik Larsson hoppar av som tränare för allsvenska Helsingbor­g.
Bild: Andreas Hillergren Henrik Larsson hoppar av som tränare för allsvenska Helsingbor­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden