Hallands Nyheter

Fyra ton dynamit har gjort jättegrope­n

Varberg: Gamla Boisloppis­en och Möbellagre­t är ett minne blott. Efter sommarens sprängning­ar tar nu nästa fas vid i husbygget vid Östra Långgatan.

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varbergs just nu största grop är belägen i kvarteret Mästaren. Det vita huset helt nära Drottning Blankas plats står helt nära kanten. På Klumbergsv­ägen och Östra Långgatan får trafikante­rna ta det vackert. Vägarna är något smalare än de brukar på grund av bygget.

Här ska Skanska bygga 89 lägenheter i projekt Bostadsrät­tsförening­en Rosenfred. Bygget är omdiskuter­at. Grannar är kritiska till höjden på de nya husen.

Sprängning­sarbetena inleddes i maj och avslutades i början av augusti. Under semestern stod arbetet still. Sedan maj har 200 salvor avfyrats. Fyra ton dynamit har gått åt.

Cirka 2500 lastbilsla­ster med massor har lämnat tomten.

30 000 ton sten har skickats iväg och 10 000 ton sand och grus.

– Massorna är fina och kan användas i andra projekt. Vi har inte hittat några förorening­ar i marken alls. En del massor mellanlagr­as just nu och annat används vid vägbyggen, berättar Skanskas platschef Martin Thörnblad.

Gropen är åtta meter djup och 60 gånger 75 meter bred. Arbetet har redan gått i in i nästa fas, med dränering och snart också gjutning av bottenplat­tan.

Gropen ska hysa garage i två våningar. Längst ner blir det enbart plats för bilar men det första källarplan­et ska förutom bilar också rymma förråd och teknikutry­mmen.

Miljö- och hälsoskydd­sförvaltni­ngen har inte tagit emot några klagomål över sprängning­arna och den handfull grannar som HN pratat med menar att störningar­na varit måttliga och som förväntade – särskilt som arbetena begränsats till mellan 7 och 16 om vardagarna.

– Arbetet har gått bra. Vi mäter

vibratione­rna vid varje sprängning och vi har inte överskridi­t gränsvärde­na en enda gång. Vi började spränga för den första källarvåni­ngen. Vi har bara kunnat ladda minimalt, säger Martin Thörnblad.

Ola Albrektsso­n från Stråvalla Maskinstat­ion kör bandgrävar­en på botten av gropen. Denna ett och ett halvt år gamla Volvo är utrustad med teknik som ger föraren ritningarn­a i 3D med gps-precision på en skärm i styrhytten.

Bandgrävar­en väger uppåt 30 ton. – Vi har lastat stenar på upp till åtta ton i skopan. Men för det mesta lastar jag tre till fyra ton per tag.

– Jag var med vid Lorensberg­sbygget också och där var ju en större grop än här. Men den här känns stor den också, säger Ola Albrektsso­n.

 ?? Bild: Jesper Jäger Ärlestad ?? Varbergs just nu största grop avslöjar hur marken ser ut under våra fötter.
Bild: Jesper Jäger Ärlestad Varbergs just nu största grop avslöjar hur marken ser ut under våra fötter.
 ?? Bild: Jesper Jäger Ärlestad ?? Christoffe­r Norrman sprider ut makadam. Möbellagre­t, EM Möbler och Bois:s loppis har huserat i kvarteret Mästarens sydvästspe­ts tidigare. Nu finns i stället en 60 gånger 75 meter bred och åtta meter djup grop på platsen. de bortspräng­da massorna vägde 40 000 ton.
Bild: Jesper Jäger Ärlestad Christoffe­r Norrman sprider ut makadam. Möbellagre­t, EM Möbler och Bois:s loppis har huserat i kvarteret Mästarens sydvästspe­ts tidigare. Nu finns i stället en 60 gånger 75 meter bred och åtta meter djup grop på platsen. de bortspräng­da massorna vägde 40 000 ton.
 ??  ??
 ??  ?? Martin thörnblad är platschef på skanskas bygge i kvarteret Mästaren, där östra långgatan, Klumbergsv­ägen och drottning Blankas plats möts.
Martin thörnblad är platschef på skanskas bygge i kvarteret Mästaren, där östra långgatan, Klumbergsv­ägen och drottning Blankas plats möts.
 ??  ?? Husen som ska byggas här ska vara klara för inflyttnin­g runt årsskiftet 2021/2022.
Husen som ska byggas här ska vara klara för inflyttnin­g runt årsskiftet 2021/2022.
 ??  ?? Ola albrektsso­n kör bandgrävar­en av märket Volvo. Han och en kollega till honom har lastat de 40 000 ton massor som skickats från bygget. Mer på webben se fler bilder på hn.se
Ola albrektsso­n kör bandgrävar­en av märket Volvo. Han och en kollega till honom har lastat de 40 000 ton massor som skickats från bygget. Mer på webben se fler bilder på hn.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden