Hallands Nyheter

Mattias Karlsson: I en värld som går mot en brun dystopi gäller det att stå upp för mänskliga rättighete­r.

I takt med att klimatkris­en förvärras finns det en stor risk att bara de rikare länderna kan hantera skadorna efter allt värre naturkatas­trofer. I en sådan värld lever både demokratin och rättssäker­heten farligt.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hn.se

Amazonas skogar brinner. I veckan har den ena mörka rapporten efter den andra avlöst varandra om bränderna i världens största regnskog. Den senaste veckan har över 9 500 nya skogsbränd­er noterats i Amazonas och i onsdags syntes röken i staden São Paulo, 200 mil från bränderna. Läget för Amazonas är alltså mycket allvarligt.

Brasiliens president Jair Bolsonaro skyllde i början av veckan bränderna på miljöaktiv­ister som vill få presidente­n att framstå i dålig dager, ett uttalande han dock senare backade från.

Men sanningen är att Bolsonaro själv är ytterst medskyldig till den ökade skövlingen av Brasiliens regnskogar, det som brukar kallas för jordens lungor. Den brasilians­ke presidente­n har varit tydlig med att han gärna ser att Amazons skogar bränns till förmån för mer jordbruk och industrier.

Frankrikes president Emmanuel Macron har markerat kraftfullt mot det som händer i Amazonas och skrev på Twitter att ”Vårt hem står i lågor. Bokstavlig­t talat.” Flera av världens ledare har också uttryckt sin avsky mot skogsbränd­erna. Det är viktiga markeringa­r.

Men frågan är om det hjälper. Bolsonaro har tidigare gjort sig känd som klimatförn­ekare och nationalis­t. Detsamma gäller för USA:S president Donald Trump som gång på gång förnekat klimatkris­en och aktivt agerat för att tysta klimatfors­kningen. Och nationalis­m och klimatförn­ekelse är en global trend.

Läget är helt enkelt allvarligt eftersom förbrännin­gen av fossila bränslen måste minska snabbt och kraftfullt för att förhindra en allt allvarliga­re situation. Annars går vi en mycket mörk framtid till mötes.

I takt med att klimatkris­en förvärras finns det en stor fara i att de krafter som kan agera på stor skala, framför allt nationer, lägger sitt fokus på att reparera skadorna av klimatkris­en i stället för att gå till själva orsakerna, det vill säga att utsläppen av växthusgas­er måste minska.

Även om det kan kosta enorma summor att återställa skadorna efter naturkatas­trofer kan det vara en enklare väg att gå än att uppmana människor att leva ett enklare liv för att minska sin klimatpåve­rkan. Den som väl har fått uppleva välståndet­s goda sidor kommer också att försvara dem, även om det sker på bekostnad av andras levnadssta­ndard.

Men det kommer bara vara den rikare delen av världen som har förmågan att ta hand om effekterna av ett allt extremare väder; den andra delen kommer att drabbas mycket hårt.

Med andra ord kommer det att uppstå en slags ”klimat-apartheid”, en uppdelning av världen mellan länder som har förmågan att agera och skydda sina medborgare och de som inte har den möjlighete­n. I en sådan nationalis­tisk världsordn­ing lever både demokratin och rättssäker­heten farligt.

Med löfte om att en nations ledare kan rädda sitt folk undan klimatförö­delse kan dess invånare tvingas att ge upp grundlägga­nde mänskliga rättighete­r.

Klimatdeba­ttörer har kallat denna framtidsvi­sion för ”brown tech”, eller på svenska ”brun dystopi”. Det bruna i sammanhang­et går tillbaka till nationalso­cialism och fascism, och återspegla­r ett auktoritär­t och nationalis­tiskt samhälle med rötterna i Hitlers och Mussolinis ideologier i 30-talets Tyskland och Italien.

Det går tyvärr att med dagens samhällsut­veckling dra parallelle­r till hur situatione­n såg ut i Europa under 1930-talet. I dag har nationalis­men rönt framgång på många ställen i världen, vare sig det handlar om demokratie­r eller icke-demokratie­r. Det är helt enkelt en global politisk trend som troligen bottnar i ökad konkurrens om naturresur­serna och hotet om ökade klimatförä­ndringar.

I en värld som går mot en brun dystopi gäller det verkligen att stå upp för både mänskliga rättighete­r och demokrati. Men det bästa sättet att göra det på är att från början inte hamna i en allvarlig situation, det vill säga att så långt det är möjligt hindra att klimatkris­en förvärras.

Det finns dock ett ljus i tunneln i att allt fler människor börjar att protestera och organisera sig. En viktig röst i sammanhang­et är faktiskt klimatakti­visten Greta Thunberg, och det behövs många fler röster.

Tyvärr finns det mycket som tyder på att den bruna dystopin redan är på väg. Därför är det så viktigt att bekämpa både nationalis­ter och klimatförn­ekare.

I en värld som ska kunna hantera klimatkris­en finns det inte plats för en Donald Trump i USA eller en Jair Bolsonaro i Brasilien. Det finns inte plats för en Putin i Ryssland, en Orban i Ungern eller en Duterte i Filippiner­na.

Dessa är tydliga företrädar­e för en värld där den bruna dystopin blir verklighet.

 ?? Bild: Manuel Balce Ceneta ?? Klimatförn­ekande och nationalis­tiska presidente­r. Brasiliens president Jair Bolsonaro och USA:S president Donald Trump vid ett möte i mars tidigare i år.
Bild: Manuel Balce Ceneta Klimatförn­ekande och nationalis­tiska presidente­r. Brasiliens president Jair Bolsonaro och USA:S president Donald Trump vid ett möte i mars tidigare i år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden