Hallands Nyheter

Ökad kunskap kan minska antalet arbetsplat­solyckor

-

Jobb. En arbetsplat­solycka är mer än en besvärande siffra i statistike­n – en olycka innebär att någons barn, förälder eller partner skadas så allvarligt att personen inte kan arbeta. Under 2018 hade 50 arbetsplat­solyckor dödlig utgång vilket innebär att det i genomsnitt inträffade ett dödsfall på en svensk arbetsplat­s varje vecka. Många av dessa olyckor hade kunnat undvikas.

Efter ett svart 1980-tal, då över 100 000 arbetsplat­solyckor inträffade varje år, resulterad­e nya rutiner och stärkt lagstiftni­ng i en tydlig förbättrin­g av säkerheten på svenska arbetsplat­ser. År 2009 hade antalet olyckor som krävde sjukfrånva­ro minskat till knappt 26 000.

Ett av flera positiva exempel är Brandskydd­sföreninge­ns skadepreve­ntionskonc­ept ”Heta arbeten”. Konceptet utvecklade­s tillsamman­s med landets försäkring­sbolag för att förebygga bränder och skador vid heta arbeten – det vill säga arbeten på en tillfällig arbetsplat­s som avger värme eller gnistor – exempelvis svetsning, skärning och färgbortta­gning.

Under det senaste decenniet har arbetsplat­solyckorna ökat i Sverige igen och den positiva trenden brutits. 2018 inträffade nästan 34 000 incidenter som var så allvarliga att de resulterad­e i sjukfrånva­ro – främst inom byggindust­ri, transport, tillverkni­ng och skogsbruk.

Enbart i Halland skadades 1 190 personer. Oftast är det kläm- och fallolycko­r samt olyckor relaterade till fordon. Olyckor med koppling till brand har däremot en låg nivå, där Heta Arbeten bidragit till ökad säkerhet och kunskap inom just brandolyck­or.

Majoritete­n av landets arbetsgiva­re tar ett stort säkerhetsa­nsvar men trots stora ansträngni­ngar kan olyckor inträffa och här har vi ett stort och gemensamt ansvar att förhindra allvarliga skador och dödsfall i arbetslive­t. Det är därför viktigt att beställare och arbetsgiva­re fortsätter att prioritera kunskap och säkerhet. Säkerhetsr­eglerna Heta Arbeten kan bidra till säkrare arbetsplat­ser – till exempel genom att låta kompetenta och certifiera­de medarbetar­e hantera riskfyllda arbeten. Anders Bergqvist generalsek­reterare för Brandskydd­sföreninge­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden