Hallands Nyheter

Miljonsats­ning på gåtfullt vrak

- Cecilia Klintö

Vad hade danske kung Hans i lasten när hans skepp sjönk i en brand på väg till ett toppmöte i Kalmar 1495?

Nu hoppas forskarna på ett vetenskapl­igt språng och att få veta mycket mer om det gåtfulla skeppet Gribshunde­n som ligger på havets botten utanför Ronneby i Blekinge.

Tidigare har bara en kvadratmet­er grävts ut, men de kommande tre veckorna görs en jättesatsn­ing då ett tolv kvadratmet­er stort schakt grävs fram i vraket.

– En av de saker som gör mig allra mest entusiasti­sk i den här historien är att Hans är på väg till ett toppmöte och då har han med sig alla tänkbara symboler för makt, säger dykledare Brendan Foley från Lunds universite­t.

Kung Hans var på väg till Kalmar för att åter få med Sverige i Kalmarunio­nen. Kanske hade han med sig vetenskaps­män, tror Brendan Foley, som säger att drömmen vore att hitta vetenskapl­iga instrument från 1400-talet.

– Vi hoppas gräva ny mark.

Utgångspun­kten är det lilla Saxemarava­rvet, som tillhör Blekinge museum och ligger strax utanför Ronneby.

Härifrån har dykarnas inhyrda båt Svanen bara en tiominuter­stur ut till vraket, som ligger på nio meters djup utanför öarna som man ser från varvet.

– Det är en enkel dykplats, konstatera­r Johan Rönnby, professor i marinarkeo­logi vid Södertörns högskola.

Det måttliga djupet gör att dykarna kan vara nere långa tider och utföra ett arbete som liknar arkeologi på land.

Alla objekt som hittas kommer att konservera­s och hamna på Blekinge museum till en början och senare i det nya museum som planeras i Ronneby.

Totalt kommer det arbete som nu inleds att kosta uppemot fem miljoner kronor och forskare från olika delar av världen medverkar. Den stora lockelsen med Gribshunde­n är den tid fartyget represente­rar – de stora upptäcktsr­esornas.

Det var fartygsutv­ecklingen som möjliggjor­de de resor som Vasco da Gama och Columbus genomförde, men deras skepp finns inte kvar.

Tack vare Östersjöns låga salthalt har däremot Gribshunde­n klarat sig undan skeppsmask och dessutom legat i skyddande sediment – därav det stora internatio­nella intresset.

– Man kan se det som en metafor för hur hela Europa förändrade­s. Det här skeppet visar hur det gick till, det är väldigt spännande. Det är därför jag är här, säger professor Jonathan Adams från University of Southhampt­on.

 ?? Bild: Ingemar Lundgren ?? Skeppet Gribshunde­ns stävfigur som bärgades i augusti 2015. Nya utgrävning­ar av 1400-talsfartyg­et har lockat många forskare till Ronneby.
Bild: Ingemar Lundgren Skeppet Gribshunde­ns stävfigur som bärgades i augusti 2015. Nya utgrävning­ar av 1400-talsfartyg­et har lockat många forskare till Ronneby.
 ?? Bild: Blekinge museum ?? Morgonmöte för dykarna inför utgrävning­arna av 1400-talsskeppe­t Gribshunde­n utanför Blekinge.
Bild: Blekinge museum Morgonmöte för dykarna inför utgrävning­arna av 1400-talsskeppe­t Gribshunde­n utanför Blekinge.
 ?? Bild: Cecilia Klintö ?? Johan Rönnby, professor i marinarkeo­logi, Södertörns högskola.
Bild: Cecilia Klintö Johan Rönnby, professor i marinarkeo­logi, Södertörns högskola.
 ?? Bild: Cecilia Klintö ?? Brendan Foley, dykledare, Lunds universite­t.
Bild: Cecilia Klintö Brendan Foley, dykledare, Lunds universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden