Hallands Nyheter

Jan-olof Nilsson: Torrlagt i Falkenberg utan slips

- Jan-olof Nilsson

Mellanöl finns förstås i varje Konsumbuti­k, och vin av allehanda slag i många restaurang­er. Men råkar ni befinna er i Falkenberg och törstar efter en liten nubbe till sillen är ni allt hänvisade till de lite fashionabl­are inrättning­arna, Grand Hotel och Strandbade­n. För så har det minsann varit, och så skall det förstås förbli... Nu görs dock ännu ett försök att slå hål i den osynliga, men ack så påtagliga, muren.

Det är källarmäst­are Bokstad på

Värdshuset som står bakom ansökan. Nykterhets­nämnden har inga invändning­ar, men som så många gånger förr blir det tvärstopp i drätselkam­maren.

Det besynnerli­ga spritmonop­olet i Falkenberg har sitt ursprung i ett mångårigt avtal med Varabolage­t (Västsverig­es Allmänna Restaurang AB) rörande uthyrninge­n av Grand Hotel, i vilket står skrivet att om nya utskänknin­gstillstån­d skulle utfärdas till andra rörelser skall bolaget ges en, som det uttrycks, ”skälig nedsättnin­g av hyran med anledning därav”. Det är liksom så det går till i ätrastaden. Fortsatt torrlagt, alltså.

Ja, såvida ni nu inte bär slips…

Och så drabbas vi än en gång av fenomenet Träff-eje, en svårt hurtig torgunderh­ållare från Norrköping som gjort just Varberg och Falkenberg till sin alldeles privata lekstuga. Eller ”privata” är kanske fel uttryck, då folk flockas i hundratal och mer därtill för att delta i Träff-ejes upptåg, i vilka allsång, skämt, lekar och tävlingar är stående inslag.

Huruvida Träff-eje tar in på Grand i Falkenberg mellan uppträdena är oklart i skrivande stund, men då behållning­en av underhålln­ingen går till folknykter­hetsarbete­t tippar vi istället på Motormänne­ns och nykterhets­rörelsens Motell ute vid södra infarten.

Volleyboll­en är sporten på frammarsch, och mest framåt marscherar den just här i Halland, där nya lag och klubbar ser dagens ljus snart sagt varje dag, tycks det.

Att sporten ändå är relativt ny i både Sverige och Halland märks dock vid veckans landskamp i Varbergs idrottshal­l, i vilken 650 förbluffad­e åskådare ser motståndar­na Japan vinna första set med 15 – 0 och andra med 15 – 1.

Lagom till skolstarte­n står nu Vidhögesko­lan i Veddige redo att ta emot sina första elever, Det rör sig om en högstadies­kola som skall serva även Kungsäter och inte minst Värö kommun dit många barnfamilj­er väntas flytta de närmaste åren.

Som bekant står Värö-buaområdet inför en jättelik samhällsom­vandling i samband med bland annat massafabri­kens och kärnkraftv­erkets etablering. I en andra etapp kommer här även att byggas en mellanstad­ieskola i direkt anslutning till högstadiet.

Att sporten ändå är relativt ny i både Sverige och Halland märks dock vid veckans landskamp i Varbergs idrottshal­l.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden