Hallands Nyheter

Bedragaren stoppades av kvinna med rullator

Två äldre kvinnor fick besök av en okänd man som ville ta sig in i deras hem. En av kvinnorna blev av med flera tusen kronor. Den andra lyckades stoppa mannen med hjälp av sin rullator.

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se 010-471 54 39

Falkenberg: Flera äldre som bor i centrala Falkenberg fick påhälsning av en okänd man på onsdagskvä­llen. En kvinna i 85-årsåldern satte sin rullator i vägen för att hindra den påstridiga mannen.

Nu varnar polisen för bedragaren.

Vid 17-tiden på onsdagen ringde det på dörren hemma hos en kvinna i 85-årsåldern som bor på Rörbecksga­tan i Falkenberg.

Utanför stod en man som sade att han ville titta på vatten och avlopp. Kvinnan fick en dålig magkänsla och sade till mannen att hon inte väntade något besök.

Men mannen ska ha varit påstridig och sagt att han visste skulle in och kolla avloppet.

– Då satte hon sin rullator i vägen, satte upp handen och sade: ”ge dig iväg”. Hon är rätt så kaxig av sig, säger kvinnans dotter.

Mannen hade då lämnat platsen. Dottern har polisanmäl­t händelsen och är upprörd över den här typen av brott.

– Det räcker att man är dement så släpper man in personen. Det är fruktansvä­rt! Jag hoppas polisen får tag i de här personerna, säger hon.

Den misstänkte mannen lyckades lura en annan dam i 80-årsåldern. Han uppgav att han skulle kontroller­a hennes lägenhet på grund av dålig lukt i fastighete­n.

När mannen lämnat lägenheten upptäckte kvinnan att hennes plånbok saknades. Hon ska ha blivit av med flera tusen kronor. De båda händelsern­a är polisanmäl­da och rubriceras som försök till stöld och stöld.

Anders Persson, stationsbe­fäl på polisen i Falkenberg, menar att de här så kallade åldringsbr­otten sker i klungor:

– När de väl har lyckats lura någon eller några så åker de vidare till en annan stad. Med största sannolikhe­t har de dragit vidare, säger han.

Polisen har inte fått några mer ingående signalemen­t på den misstänkte mannen. Förhör med de båda utsatta kvinnorna ska hållas under torsdagen. Polisen kommer också röra sig i centrala Falkenberg för att spana efter eventuella liknande fall.

Då det finns stor risk att det sker igen ger polisen några handfasta tips på vad man bör tänka på för att undvika att bli lurad.

– Släpp aldrig in någon i ditt hem om du inte vet vem det är. Ofta bör man veta om det kommer någon anhörig eller från hemtjänste­n. Man ska alltid vara noga med att fråga vem det är och be dem legitimera sig. Kolla gärna på kläderna vad det står, säger Sofia Malmsten, inre befäl på polisen i Falkenberg.

Om fastighets­ägarna ska göra ett besök så förvarnar de i förväg.

– De skickar brev i förväg och meddelar tid om de exempelvis ska kolla avlopp. De dyker inte bara upp en kväll och knackar på.

 ?? Bild: Pär Lindqvist ?? Två äldre kvinnor på Rörbecksga­tan i Falkenberg blev utsatta av en påstridig man på onsdagskvä­llen.
Bild: Pär Lindqvist Två äldre kvinnor på Rörbecksga­tan i Falkenberg blev utsatta av en påstridig man på onsdagskvä­llen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden