Hallands Nyheter

Så vill C och M spara i skolan

- Fredrik Larsson fredrik.larsson@hn.se 010-471 53 67

Falkenberg: Centerpart­iet och Moderatern­a är väldigt tveksamma till flera av besparings­förslagen i skolan. Därför har partierna tagit fram ett motförslag.

Tore Holmefalk (C), andre vice ordförande i barn- och utbildning­snämnden, ställer sig tveksam till flera kostnader som Framtid Falkenberg har dragit på sig i sitt budgetförs­lag.

– Det är orsaken till att det nu blir en så omfattande besparings­lista inom skolan. En del satsningar som Framtid Falkenberg gör är ofinansier­ade, säger han.

Skolan är halva kommunens budget och Tore Holmefalk anser att ett kontinuerl­igt arbete med mindre effektivis­eringar år för år skulle kunna hålla en budget i balans.

– Vårt förslag är ett sparbeting på en procent varje år.

Framtid Falkenberg­s avgiftsfri­a månad i förskolan har ökat kostnadern­a med 1,2 miljoner kronor.

– Det är lika effektivt att ha ett system där föräldrarn­a betalar varje månad och har möjlighet att välja när man har barnen i förskolan eller inte.

En annan kostnad, som enligt Tore Holmefalk är en tydlig eftergift till Vänsterpar­tiet, är den avgiftsfri­a Kulturskol­an som kostar 600 000 kronor.

– Det är ett tydligt tecken på att gratis kostar.

Den största utgiftspos­ten är Framtid Falkenberg­s satsning på minskade barngruppe­r i förskolan som kostar 13 miljoner kronor.

– I vår budget satsar vi fem miljoner på minskade barngruppe­r för att nå en tillräckli­g förbättrin­g, vilket är en skillnad på åtta miljoner, säger Tore Holmefalk, som inte tror att barngruppe­ns storlek är det enda som man behöver ha fokus på i förskolan.

 ??  ?? Tore Holmefalk (C).
Tore Holmefalk (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden