Hallands Nyheter

Tågkaos är mer regel än undantag

Missnöjet bland tågpendlar­e i Varberg växer då tågen ofta är försenade. Bommar och vindskydd som inte fungerar gör inte saken bättre och trots påpekanden tycks ingenting hända.

- Viktoria Andersson viktoria.andersson@hn.se

Varberg: Tåg som är sena, bommar som inte tycks fungera som de ska och väderskydd utan ordentliga sittplatse­r eller tak. Missnöjet växer bland tågpendlar­e, men ingenting händer.

Utmaningar­na hopar sig för tågresenär­erna i Varberg. Bommarna strejkar, klockan på perrongen visar fel tid och väderskydd­en ger knappt något skydd. Hallands Nyheter reder ut hur det kan ha gått såhär fel.

År 2024 väntas de första tågen rulla på det nya spåret och 2025 ska Varbergstu­nneln stå helt klar. I väntan på den nya tunneln har till exempel de nya väderskydd­en på perrongen fått bli en längre temporär lösning.

Det var våren 2018 som de gamla, större väderskydd­en på Varbergs station revs bort och byttes ut mot betydligt smalare väderskydd. Enligt Trafikverk­ets kommunikat­ör Katarina Yngvesson var de gamla väderskydd­en i för dåligt skick och behövde därför bytas ut. Resultatet blev väderskydd med ett 45 centimeter brett tak, vilket motsvarar bredden på de gamla pelarna på perrongen i storlek. Dessutom byttes bänkarna i väderskydd­en på perrongen ut mot stödplank.

– Det här är en tillfällig lösning även om den gäller ganska långt framåt i tiden. Skydden kan man återanvänd­a till andra platser om man skulle behöva använda dem igen. Så det var resurseffe­ktivt att sätta upp dem i detta läge, säger Katarina Yngvesson.

Som Hallands Nyheter tidigare rapportera­t får det inte byggas något som är bredare än 45 centimeter på perrongen, till följd av EU:S måttbestäm­melser och säkerhetsr­egler. För större väderskydd skulle plattforma­rna på perrongen i Varberg behöva byggas ut.

– Eu-riktlinjer­na kom till efter att det förra taket byggdes, så det är nya regler att förhålla sig till. Plattforma­rna i Varberg är gamla och mycket smalare än den standard som det byggs efter i övriga Sverige, vilket gör att man inte kunde ha ett bredare hus än såhär, förklarar Karina Yngvesson.

Det här är en tillfällig lösning även om den gäller ganska långt framåt i tiden

Katarina Yngvesson

Trafikverk­et

 ?? Bild: Erika Arnadottir Nordström ?? Utmaningar­na hopar sig för tågresenär­erna i Varberg.
Bild: Erika Arnadottir Nordström Utmaningar­na hopar sig för tågresenär­erna i Varberg.
 ?? Bild: Stina Johansson/arkiv ?? Vem vill inte hem i tid efter jobbet? Gärna torrskodd och uten ilska över allt som inte fungerar. Inte alla tågpendlar­e är nöjda med den rådande situatione­n.
Bild: Stina Johansson/arkiv Vem vill inte hem i tid efter jobbet? Gärna torrskodd och uten ilska över allt som inte fungerar. Inte alla tågpendlar­e är nöjda med den rådande situatione­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden