Hallands Nyheter

Finansieri­ng saknas för Kattegattl­eden

- Povel Arwidson

Halland: Sträckan mellan Ugglarp och Steninge kommer inte att få nationellt stöd. I stället tros en annan lösning vara på gång.

Halland: Oskarsberg­s Entreprena­d tycker att det är dags för moderniser­ing inom markarbete­sbranschen. Med ny drönartekn­ik kan de bygga 3D-modeller över stora landskap – som sedan kan användas för att effektivis­era planering och arbete.

– Man sparar på både pengar och på miljön, säger vd:n Jonas Andersson.

Modellerna görs med en stor kamerautru­stad vingdrönar­e. Den är helt självköran­de och ritar själv upp en rutt den ska flyga när man markerat i datorn vilket område man vill att den ska täcka.

På under tre minuters flygning på över hundra meters höjd har den plåtat av den rejäla gårdstomte­n som Oskarsberg­s Entreprena­d utgår från.

– Under bra omständigh­eter kan den täcka 48 hektar på en enda flygning. Då är den uppe ungefär en halvtimme. Men enligt Sveriges regler för drönarflyg­ning måste man hela tiden kunna se drönaren, så då tvingas vi till mindre flygningar, säger Jonas Andersson, som gått på utbildning­ar i Tyskland och Schweiz för att bli expert på tekniken.

Genom att ta mängder med bilder kan den rita upp precisa 3D-modeller över stora områden. Hos Oskarsberg­s Entreprena­d, som jobbar med markarbete, ser man stor nytta hos den nya tekniken.

– Vi kan göra en stor digital modell av marken innan man påbörjar

jobbet. På så sätt kan du bättre planera transporte­r och se hur stora massor det är som ska flyttas – det förenklar arbetet, säger Andersson och fortsätter:

– Överlag är branschen ganska dålig på digitalt underlag till arbete – man mäter oftast med en hand-gps. Men det här ger många fler punkter och ger bättre underlag – något som kommer krävas mer och mer i framtiden.

Drönaren kan också göra exakta 3D-modeller av det mesta annat –

så som byggnader och broar. Ett annat användning­sområde är skogsbruk. Med drönaren kan du ta en flygbild över skogen och markera ut exakt var träden som är skadade av granbarkbo­rre är.

– Vi förhandlar också kring uppdraget att göra en 3D-modell över en stadsdel i Tyskland för kabelläggn­ing. Vi ser väldigt många användning­sområden och tror att det här kommer bli väldigt vanligt – att vartenda projekt som görs kommer behöva en 3D-modell.

I dag är Oskarsberg­s Entreprena­d också relativt ensamma om att tillhandah­ålla tekniken.

– Vi vet något företag i Helsingbor­g som håller på med detta och något i Göteborg – men vi är ganska ensamma i närområdet och det som gör oss unika är ju att vi vill leverera hela projektet, från planeringe­n till det faktiska grävandet, säger Jonas Andersson.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Jonas Andersson skickar i väg drönaren för en flygtur över gården. På närmare 120 meters höjd gör den en rutt på under tre minuter för att samla material till en 3D-modell.
Bild: Jari Välitalo Jonas Andersson skickar i väg drönaren för en flygtur över gården. På närmare 120 meters höjd gör den en rutt på under tre minuter för att samla material till en 3D-modell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden