Hallands Nyheter

Skolkonfer­ens i Japan kostade 300 000 kronor

Den längsta resan som skolchefer­na i Falkenberg­s kommun har gjort gick till japanska Nagoya. Dit åkte tolv personer för att besöka en stor konferens. Kostnad: 300 000 kronor.

- Fredrik Larsson fredrik.larsson@hn.se 010-471 53 67

Falkenberg: Verksamhet­schefernas övernattni­ng på Varbergs stadshotel­l var en kort resa. Längsta resan har gått till japanska Nagoya. Dit åkte tolv personer, lärare, rektorer och skolchefer, för att besöka en stor konferens. Resan kostade Falkenberg­s kommun 297 303 kronor.

Skolchef Stigert Pettersson, som inte var anställd i kommunen när resan till Japan ägde rum, har berättat om att det tidigare fanns en kultur inom barn- och utbildning­sförvaltni­ngen om att åka på flera konferense­r per år med övernattni­ng.

Ett exempel på det är övernattni­ngskonfere­nsen på Varbergs stadshotel­l för ett år sedan som kostade 145 000 kronor.

Ett annat exempel är resan till japanska Nagoya dit tolv personer tog flyget från Kastrup i november 2017.

Syftet var att besöka skolkonfer­ensen Wals som två av tre år går i ett asiatiskt land. Det tredje året är det i ett europeiskt land.

Falkenberg ville ta lärdomar av hur skolan i Japan och andra ställen

lyckats med så bra studieresu­ltat.

– Frågan är om det är applicerba­rt i det svenska skolsystem­et. Det är ändå så att det skiljer en hel del mellan en japansk skola och den svenska lärarkultu­ren. I dagens ljus när det sparas i skolan så är det kanske en tveksam resa, men då ansåg sig förvaltnin­gen ha råd med det, säger en lärare i kommunen.

Pia Hjertström, verksamhet­schef

för kvalitet och utveckling på barnoch utbildning­sförvaltni­ngen, var med på resan till Nagoya.

– Det bästa med resan var att vi lärde oss om hur lärare arbetar tillsamman­s. Så att eleverna i slutändan ska lära sig ännu mer. Det var syftet med resan, säger hon.

I flertalet av Falkenberg­s skolor arbetas det i dag utifrån ämnesdidak­tiskt kollegium, som innebär att lärare dagligen utvecklar sin undervisni­ng.

Det kostade ändå 300 000 kronor att skicka en stor delegation från Falkenberg till Japan. Nu när du tittar i backspegel­n. Var det värt pengarna?

– Jag tänker att om vi inte varit på den här konferense­n så är jag tveksam till om vi hade gjort satsningen på det här arbetssätt­et. Med facit i hand så har det stor effekt på Falkenberg­s skolor, ända från gymnasiet ner till förskolekl­asser, säger Pia Hjertström, som menar att genomslage­t varit fantastisk­t.

– Utbildning Falkenberg kom till för att vi behöver förbättra elevers skolresult­at. Då behöver vi se oss omkring och hitta exempel utifrån på hur man kan arbeta. Även om skolan har en knaper ekonomi så går det inte att strunta i att arbeta med utveckling­sfrågor helt.

Barn- och utbildning­sförvaltni­ngen var på fyra konferense­r med övernattni­ng 2017. Men successivt har förvaltnin­gen dragit ner på dem alltefters­om det kommit krav på effektivis­eringar.

 ?? Bild: Ola Folkesson ?? Pia Hjertström, verksamhet­schef för kvalitet och utveckling på barn- och utbildning­sförvaltni­ngen, var med på resan till Nagoya.
Bild: Ola Folkesson Pia Hjertström, verksamhet­schef för kvalitet och utveckling på barn- och utbildning­sförvaltni­ngen, var med på resan till Nagoya.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden