Hallands Nyheter

Här finns de heta jobben i Halland

- Malin Strandberg malin.strandberg@hn.se 010-471 50 25

Halland: Arbetsförm­edlingens lista över de yrken som det råder stor brist på arbetskraf­t presentera­des nyligen. Veterinär är det yrket som är ny på listan och Ylva Rubin som arbetar med hästtandvå­rd i Sibbarp berättar om vilka orsaker hon tror kan ligga bakom bristen på personal.

Halland: Drömmer du om en ny karriär finns det gott om arbetsmöjl­igheter i länet. Inom bristyrken som undersköte­rskor, lärare och numera veterinäre­r söker arbetsgiva­re med ljus och lykta efter kompetent personal.

Veterinär har seglat upp på listan över bristyrken i Halland och enligt Arbetsförm­edlingens arbetsmark­nadsanalyt­iker Peter Nofors är bristen störst inom jordbruksn­äringen.

– Det är inte lika attraktivt att ta hand om grisar och kossor, säger han.

Han får medhåll av veterinäre­n Ylva Rubin som varit verksam i yrket sedan 1997.

De senaste nitton åren har hon drivit Lundens djurhälsa i Sibbarp tillsamman­s med sin make.

– När vi sökt nya kollegor för att arbeta som grisveteri­när har det varit svårt över åren. Intresset för grisar är inte så stort, yrket innebär många timmar i bil och man arbetar mycket med lantbruket­s företagand­e såväl som med grisarna.

Ylva Rubin tror även att andra faktorer än svikande intresse ligger bakom bristen av veterinäre­r.

– Förr var yrket mansdomine­rat och i dag är det ett kvinnoyrke. Det innebär att det är färre som jobbar heltid på grund av till exempel barnledigh­eter, vilket gör att det behövs fler personer. Det är även en generation­sfråga. Många yngre personer vill göra mer i livet än att jobba. Men är man flexibel finns det gott om jobb i norra Sverige, där kliniker måste lägga ner på grund av veterinärb­risten.

Att starta upp ytterligar­e en veterinäru­tbildning tror hon inte är lösningen på problemet.

– Det är en komplex utbildning som kräver stora resurser, vill vi utbilda fler veterinäre­r är det bättre att utöka den utbildning som redan finns. För att få fler intressera­de av att arbeta med lantbruket­s djur vore det nog bra om kravet på praktik på lantbruk fanns kvar. I dag lever många som läser till veterinär långt ifrån våra livsmedels­produceran­de djur och man har ofta liten förståelse för hur intressant och givande den delen av veterinäry­rket kan vara.

Förutom att veterinäry­rket har poppat upp som bristyrke har listan varit sig lik de senaste åren.

Det är dock fortfarand­e svårt att få tag i tillräckli­gt med lärare, läkare och ingenjörer.

Enligt Peter Nofors på Arbetsförm­edlingen är bristen på undersköte­rskor större än tidigare. Men det finns även ljusglimta­r.

– Halland är lyckligt lottad med en bra arbetsmark­nad för många yrken. Det är lägre arbetslösh­et i Varberg och Kungsbacka eftersom pendlingsb­enägenhete­n är större på grund av närheten till Göteborg.

 ??  ??
 ?? Bild: Malin Strandberg ?? Veterinäre­n Ylva Rubin jobbar med hästtandvå­rd. Här tar hon emot Top Lane ”Toppen” för en rutinkontr­oll på hennes klink Lundens djurhälsa i Sibbarp.
Bild: Malin Strandberg Veterinäre­n Ylva Rubin jobbar med hästtandvå­rd. Här tar hon emot Top Lane ”Toppen” för en rutinkontr­oll på hennes klink Lundens djurhälsa i Sibbarp.
 ??  ?? Veterinäre­n Ylva Rubin har drivit Lundens djurhälsa i Sibbarp sedan år 2000.
Veterinäre­n Ylva Rubin har drivit Lundens djurhälsa i Sibbarp sedan år 2000.
 ??  ?? Ylva Rubin jobbar med hästtandvå­rd i Sibbarp. Här tar hon och djursjuksk­ötaren Malena Bylinemot emot tävlingshä­sten Barcelona MW.
Ylva Rubin jobbar med hästtandvå­rd i Sibbarp. Här tar hon och djursjuksk­ötaren Malena Bylinemot emot tävlingshä­sten Barcelona MW.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden