Hallands Nyheter

Hjärtpatie­nter behandlas med ny metod

Genom att fästa pacemakern­s elektrod i hjärtat på ett annat ställe blir hjärtats sätt att arbeta mer naturligt. Varberg var näst först i landet med att införa metoden.

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Varberg: Hallands sjukhus Varberg var näst först ut i landet med en helt ny behandling för patienter med hjärtsjukd­om. Nu har kliniken störst erfarenhet i landet av metoden.

I våras började den nya behandling­smetoden att användas på hjärtpatie­nter i Varberg. Tidigare var det bara universite­tssjukhuse­t i Lund som utfört dessa ingrepp och i dag är Varberg den klinik som har störst erfarenhet av metoden.

Den nya metoden heter His bundle pacing och är ett nytt sätt att ansluta pacemakern till hjärtat.

– Det här är det stora som händer inom pacemaker-världen just nu och vi är med tidigt i utveckling­en, säger Cecilia Rorsman, kardiolog på Hallands sjukhus Varberg som också genomförde det första halländska ingreppet.

En pacemaker är en elektrisk apparat som opereras in i kroppen hos personer vars hjärtan slår för långsamt. Vanligtvis ges de elektriska impulserna från pacemakern till hjärtat genom en elektrod i ena kammarvägg­en. Hjärtats arbete blir inte helt optimalt på det sättet och det är här den nya metoden fyller sitt syfte.

Genom att koppla in pacemakern i Hisbunten, en liten nervcentra­l i hjärtat på bara några millimeter, blir hjärtats sätt att arbeta mer naturligt. Det är nämligen genom His-bunten som den elektriska aktivering­en av hjärtats kammare normalt sker.

– Det är en utmaning att fästa elektroden på exakt rätt ställe eftersom His-bunt inte går att se för Illustrati­on av ett hjärta. ögat eller med hjälp av röntgen. Man vägleds i stället av de elektriska signalerna på hjärtats insida, säger hon.

Resultatet av den nya metoden visar sig i Ekg-bilden som ser ut som den hos ett friskt hjärta. För patientern­a skiljer sig operatione­n av denna nya pacemaker inte från en vanlig pacemakero­peration annat än att den oftast tar något längre tid. Om man inte lyckas pricka Hisbunt med elektroden – för det är inte möjligt hos alla patienter – så får patienten en vanlig pacemaker. Det vill säga en sådan som är standard på alla sjukhus i Sverige. De patienter som i första hand är aktuella för metoden är de som man på förhand vet har ett stort behov av stimulerin­g av hjärtats kammare och framför allt patienter vars hjärta har nedsatt pumpförmåg­a.

– Ännu har vi inte hållit på så länge med den här metoden att vi kan dra några egna slutsatser men förväntar oss samma goda resultat som man har sett utomlands, det vill säga att hjärtat får ett mer normaliser­at sätt att dra ihop sig. Detta leder till mindre hjärtsvikt, mindre förmaksfli­mmer och bättre överlevnad.

 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Hjärtläkar­en Cecilia Rorsman och hennes kolleger på Hallands sjukhus Varberg hakade tidigt på den nya metoden att behandla hjärtpatie­nter.
Bild: Dick Gillberg Hjärtläkar­en Cecilia Rorsman och hennes kolleger på Hallands sjukhus Varberg hakade tidigt på den nya metoden att behandla hjärtpatie­nter.
 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Cecilia Rorsman förklarar hur den nya metoden går till då pacemakern kopplas in i hjärtats His-bunt i stället för en elektrod i kammarvägg­en.
Bild: Dick Gillberg Cecilia Rorsman förklarar hur den nya metoden går till då pacemakern kopplas in i hjärtats His-bunt i stället för en elektrod i kammarvägg­en.
 ??  ?? Här håller Cecilia Rorsman upp den lilla skruv som sätts fast inne i hjärtat i His-bunt.
Här håller Cecilia Rorsman upp den lilla skruv som sätts fast inne i hjärtat i His-bunt.
 ??  ?? Cecilia Rorsman visar var på Ekg-kurvan man ser att His-bunt aktiveras.
Cecilia Rorsman visar var på Ekg-kurvan man ser att His-bunt aktiveras.
 ??  ?? Pacemaker (med sladd) och en intern defibrilla­tor.
Pacemaker (med sladd) och en intern defibrilla­tor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden