Hallands Nyheter

Fredrick Federley: Den europeiska livsstilen är en myt

- Fredrick Federley Europaparl­amentarike­r (C)

Förra veckan presentera­de Ursula von der Leyen, den blivande Eu-kommission­ens ordförande och därmed EU:S mäktigaste person, sitt förslag på ansvarsomr­åden för den nya kommission­en. Men en portfölj lämnade många obesvarade frågor - den kommission­är som kommer arbeta med att ”bevara den europeiska livsstilen”, vad nu det är för något.

Gudarna ska veta att det är ett svårt jobb att presentera en Eu-kommission. Att hitta en balans politiskt, mellan de båda könen och inte minst geografisk­t är en diger uppgift. Att se till att alla får något. Och se till att ingen får allt. I stora drag är det faktiskt ett ganska spännande förslag med många kompetenta ledare.

För svensk del så kommer vår blivande kommission­är Ylva Johansson (S) bli ansvarig för inrikes frågor. Eller ”migration” om det översätts från Eu-språk. Det är en tung och viktig portfölj, men som kommer vara oerhört svår lyckas med. Jag hoppas, likväl, att det kommer gå. Europa behöver en långsiktig­het i migrations­politiken.

Ett problem på vägen uppkom ganska snabbt. Ylva Johanssons har nämligen fått en så kallad överrock. Överrocken heter Margaritis Schinas, en grekisk politiker från det konservati­va partiet och som idag jobbar som talesperso­n för Eu-kommission­en. Hans titel är vice ordförande för att upprätthål­la vår europeiska livsstil. Ja, du läste rätt. Upprätthål­la DEN europeiska livsstilen. I bestämd form.

Vad sjutton menas med en europeisk livsstil? Tittar man historiskt skulle det kanske vara symptomati­skt med att kriga, söndra och härska. Tittar man nu sedan EU:S grundande är det svårare. Kontinente­ns invånare lever olika liv, har olika normer och annorlunda sedvanor. Är det mer ”europeisk livsstil” att vägra flagga med pride-flaggan (lex Sölvesborg) eller att sjunga sönder halsen i ett pride-tåg? Är det mer ”europeisk livsstil” att vara öppen mot nya idéer eller protektion­ist? Är europeisk livsstil nordisk minimalism eller italiensk dolce vita? Självklart är syftet med att ge en kommission­är ansvar att just försvara den europeiska livsstilen en eftergift för ytterhöger­n. Där man bekräftar deras livssyn om att det kommer främmande människor hit och hotar ”vår” kultur.

Om man har någon intellektu­ell hederlighe­t måste man vara ärlig och säga att det inte finns någon europeisk livsstil. Det har aldrig funnits. Det som finns är de västeurope­iska värderinga­rna kring öppenhet, liberalism och demokrati. Men det är något helt annat.

När vi ser att politiken, både i Europa och hemma i Sverige, polarisera­s alltmer handlar allt mindre om tekniska detaljer. Istället blir det mer och mer om grundlägga­nde skillnader i samhällssy­n. Det är givetvis oroande. Dessa debatter trodde åtminstone jag att vi hade avklarat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden