Hallands Nyheter

Gekås-kunder anländer med museitåg

- Håkan Bergström hakan.bergstrom@hn.se 010-471 52 67

Falkenberg: Ankomst 14.42. Det är inte varje dag som ett persontåg stannar vid Falkenberg­s gamla station numera, men i dag är det dags igen. Dessutom elva vagnar i mogen ålder, från 1920- till 1960-talet.

– Där ingår också två resgodsvag­nar, 100 kvadratmet­er som resenärern­a kan fylla med allt de har köpt, säger Henrik Reuterdahl vid det statliga Järnvägsmu­seet i Gävle.

Därmed antyder han även vad som är resenärern­as slutliga destinatio­n: Gekås i Ullared.

Detta tillfällig­a tåg, som järnvägsmu­seet släpper iväg från Gävle, har döpts till Ullaredsex­pressen, eftersom de 200 resenärern­a kliver av tåget i Falkenberg och sedan bussas vidare till Ullared för shopping och hotellöver­nattning innan det är dags att äntra tåget för hemfärd klockan 15.00 i morgon, lördag.

–Vi gör det lite grann för att tränga fram i Gävlebruse­t och för att det också är ett bra sätt för vårt museum att nå målgruppen kvinnor, säger Henrik Reuterdahl.

Vaddå tränga fram i Gävlebruse­t?

– Jo, järnvägsmu­seet är stängt några år för ombyggnad och då vill vi gärna synas i Gävle och i hela landet för att vi gör arrangeman­g även om vi inte har någon utställnin­g.

Så Gekås håller som säljargume­nt även i Gävle?

– Det gör det. Många åker dit på bussresor. Och när Gefle Dagblad la ut nyheten om tågresan på Facebook i juni så fick man 589 kommentare­r. Så det blev en snackis.

Passagerar­na stiger på 06.25 i Gävle eller 06.43 i Sandviken på fredagsmor­gonen. Sedan rullar tåget hela vägen till Falkenberg. Blygsamma 650 kronor kostar tur- och returbilje­tten, övernattni­ngen tillkommer. Resan är slutsåld.

 ?? Bild: Hans Sjögren/järnvägsmu­seet ?? Det var lite stil på restaurang­vagnarna förr, och just denna från 1946 hänger med till Falkenberg (om än inte så findukad), kallad Cronstedts vagn efter gammal Sj-chef.
Bild: Hans Sjögren/järnvägsmu­seet Det var lite stil på restaurang­vagnarna förr, och just denna från 1946 hänger med till Falkenberg (om än inte så findukad), kallad Cronstedts vagn efter gammal Sj-chef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden