Hallands Nyheter

Malin Rockström: Det finns piller mot allt utom människors dumhet

- Malin Rockström

Den 26 april 1986, var ni med då? Det var inte jag. Skönt. Då skedde Tjernobylk­atastrofen i nuvarande Ukraina. Kärnkraftv­erk som exploderar, trevligt. Som vanligt sen på bollen har jag nu tittat på Hbo-serien Chernobyl. Serien är en dramatiser­ing av reaktorhav­eriet och allt som hände sedan och följer de verkliga händelsern­a i detalj. En fantastisk skildring av något helt fruktansvä­rt. Under hela min uppväxt pratades det om Tjernobylb­arnen, om viltkött och den stora frågan om svampen fortfarand­e var giftig. I övrigt har jag inte tänkt så mycket på det, jag var liksom inte ens född.

Jag bor i Varberg och alldeles nära har vi ett eget kärnkraftv­erk. Ringhals. Där jobbar alla som inte jobbar på Värö bruk, med cyklar eller skor. För att ha levt hela mitt liv här, och till och med har en pappa som jobbat där, så har jag varit väldigt obrydd gällande Ringhals existens. Och vad de egentligen pysslar med där borta.

När jag var liten visste jag inte att kärnkraftv­erket var en strömfabri­k. Men jag visste att de släppte ut varmt vatten i havet så man kunde snorkla och se coola fiskar vid utloppet. I mellanstad­iet gick jag i samma dansgrupp som en flicka som bodde nära Ringhals och hon berättade att de hade speciella tabletter hemma, ifall det skulle bli ett radioaktiv­t utsläpp av något slag. Det lät helt sjukt och jag drog slutsatsen att hon ljög. För varför i hela helsike skulle det där varmvatten­stället vara radioaktiv­t!?

Nu vet jag

att hon talade sanning. Min sambo växte också upp med jod-tabletter i medicinskå­pet. Och nu är jag aprädd. Jag har precis i detta nu kommit på vad Ringhals gör och var jag bor.

Jag säger inte att jag är emot kärnkraft, det jag säger är att jag är rädd för den. Det spelar ingen roll att ni berättar hur säker kärnkrafte­n är, att det inte kan hända en Tjernobylk­atastrof i Sverige för vi har andra grejer och framtiden är här och allt det där.

Så länge det

är människor inblandade så tror jag att vad som helst kan hända. Någon kan ha glömt läsglasögo­nen i bilen eller tappat en kontaktlin­s och kan därför inte läsa av en jättevikti­g mätare men förutsätte­r att den är lika normal som den brukar vara. Men så är den inte det och hen går och dricker kaffe istället för att larma universum. Och så blir det sista kaffet som dricks, någonsin.

Någon är sur och trött och vill hem och kolla sporten eller Ernst eller något. Snabbar sig lite och tänker ”jag fixar det imorgon”. Och så blir det inget imorgon.

Då spelar inte

säkerhet och rutiner någon roll. Det kommer alltid finnas en Homer Simpson – fel person på fel plats som gör fel vid fel tillfälle. Maskiner och datorer litar jag inte heller på för de kan gå sönder.

När jag tänker efter är jag nog emot allt som kan vara farligt. Kärnkraft, vapen, maskindisk­medel, hårda ord, presidente­r i stora länder och hajar. När allt kommer omkring är det ganska smidigt med stearinlju­s och eldstadsvä­rme. Men Gud, brandriske­n, den glömde jag! Hur ska jag nånsin kunna känna mig trygg igen?

Jag säger inte att jag är emot kärnkraft, det jag säger är att jag är rädd för den. Det spelar ingen roll att ni berättar hur säker kärnkrafte­n är.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden