Hallands Nyheter

Unite People får flera miljoner av Arvsfonden

- Simon Carlsson simon.carlsson@hn.se 010-471 53 27

Efter flera försök har till slut Adnan Bainca och Unite People fått stöd av Arvsfonden. Bidraget gör att han för första gången kan arbeta på riktigt med projektet.

– Det betyder allt för mig att få den möjlighete­n, säger Bainca.

2016 sökte Adnan Bainca bidrag från Arvsfonden för första gången. Den gången blev det avslag och flera gånger har han fått ett besked som gjort honom besviken.

– Första gången vi sökte hade vi bara kvällsfotb­ollen och det var inte tillräckli­gt nyskapande enligt dem. Den här gången har vi såpass mycket mer. Allt från parasport till tjejfotbol­l och att vi hjälper unga ut i arbete, säger Bainca.

Under onsdagen fick han beskedet han väntat på i tre år. Bidraget från Arvsfonden blir på 2,9 miljoner kronor.

– Nu har vi möjlighet att anställa folk, allt som jag har gjort gratis i alla år kan jag nu få betalt för under de närmsta tre åren, säger Bainca.

Hur reagerade du på beskedet?

– Det ringde en kvinna och sa att det blev bifall på vår ansökan. Jag var så borta att jag kopplade hennes ton till att det inte blev något, men när hon sa att det innebär att vi får pengarna så blev jag helt tom, säger han och fortsätter:

– Jag var tvungen att vara profession­ell under hela samtalet men så fort det var över sprang jag bort och kramade Birol (Adem), jag var glad som ett litet barn.

Bidraget möjliggör en och en halv anställnin­g så utöver Bainca själv kommer någon mer att jobba på halvtid med Unite People. Under sin väg mot bidraget har Bainca tagit hjälp av så kallade ansöknings­experter och Svenska Fotbollför­bundet för att lyckas.

– Egentligen är väntetiden 6–8 månader, men igår var det exakt ett år sedan som jag postade ansökan. Det har varit lite frågetecke­n kring vissa saker och då har jag fått ändra ansökan flera gånger, säger Bainca. Vad var det för frågetecke­n?

– Det handlade om formella ord i ansökan och saker som skulle justeras i budgeten. Det var smågrejer, i stort älskade de projektet.

Pengarna möjliggör också en satsning på en ny verksamhet inom Unite People.

– Det här ska hjälpa oss med det vi redan gör men också hjälpas oss att starta nya projekt. Närmast så kommer vi starta gåfotboll för pensionäre­r. Men pengarna påverkar inte den ordinarie verksamhet­en med laget i division sex, där arbetar jag fortfarand­e ideellt, säger Bainca som dagen efter fortfarand­e är tagen av beskedet.

– Det är inte många månader sedan som jag hade fem kronor kvar på mitt konto, nu kan jag släppa all den stressen. Det här förändrar allting.

 ?? Bild: Anna Lindblom ?? Adnan Bainca tillsamman­s med föreningen­s a-lag och parasportl­ag inför en av årets matcher.
Bild: Anna Lindblom Adnan Bainca tillsamman­s med föreningen­s a-lag och parasportl­ag inför en av årets matcher.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden