Hallands Nyheter

Kritik mot fotbolls-vm i Qatar

- Tt-reuters

Mutanklage­lser:

Qatar röstades fram som värdnation för VM 2010, då man fick 14 av 22 röster. Efter uppgifter om att värdlandet ska ha mutat till sig mästerskap­et tillsatte Internatio­nella fotbollsfö­rbundet (Fifa) en utredning. Fifas etikkommit­té ansåg att det inte var aktuellt att frånta Qatar mästerskap­et då gränserna mellan tillåten lobbyverks­amhet och mutbrott var för svåra att dra.

Arbetsförh­ållandena: Kafala-systemet, som i stort sätt sätter en gästarbeta­re i händerna på arbetsgiva­ren, har kritiserat­s av bland andra Amnesty Internatio­nal och Human Rights Watch. Stiftelsen Walk Free som arbetar mot slaveri rankar Qatar som det fjärde värsta landet i världen (efter Mauretanie­n, Uzbekistan och Haiti). 2017 aviserade regeringen i Doha att de skulle avveckla systemet. Amnesty tycker dock att förändring­en går alltför långsamt. Qatar har även kritiserat­s för bristande säkerhet. Enligt en rapport från den internatio­nella fackliga samarbetso­rganisatio­nen ITUC har flera tusen arbetare dött i samband med arbetsplat­solyckor. Fifas ordförande

Fifas ordförande Gianni Infantino säger nu i ett uttalande att förbundet upprepade gånger har påtalat det oacceptabl­a i att inte tilllåta kvinnor att gå på fotboll. Han hoppas att Irans fotbollsfö­rbund och regering nu kommer att lyssna på Fifas uppmaninga­r, och han vill se en förändring redan till Irans nästa herrlandsk­amp, Vm-kvalmatche­n hemma mot Kambodja den 10 oktober.

”Vår ståndpunkt är klar och tydlig. Kvinnor måste släppas in på fotbollsar­enor i Iran. Det är dags att förändra saker och Fifa förväntar sig positiva förändring­ar från och med Irans nästa hemmamatch i oktober”, säger Gianni Infantino.

Förra hösten fanns det tecken på förändring, när en grupp kvinnor tilläts gå på returmötet i finalen i asiatiska Champions League i Teheran. Men efter den matchen, som Gianni Infantino var på plats för att se, har kvinnor åter stoppats från alla fotbollsar­enor. Fifa kräver att Iran ska låta kvinnor att gå på fotbollsma­tcher.

 ?? Bild: Maya Alleruzzo/tt/arkiv ?? Över 2 000 arbetare som Amnesty Internatio­nal följt har haft svårt att få ut sina löner.
Bild: Maya Alleruzzo/tt/arkiv Över 2 000 arbetare som Amnesty Internatio­nal följt har haft svårt att få ut sina löner.
 ?? Bild: Osama Faisal/tt/arkiv ??
Bild: Osama Faisal/tt/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden