Hallands Nyheter

Kritiserad nedläggnin­g skjuts upp

Varberg: Träslövs förskola kommer inte att stängas i vår som planerat. Efter föräldrarn­as protester skjuts stängninge­n upp.

- Staffan Gustafsson staffan.gustafsson@hn.se 010-471 54 25

Det innebär att barnen inte automatisk­t kommer att flyttas över till Håstensgår­den i mars.

Hanna Netterberg (M)

Under måndagen tog politikern­a i kommunens förskole- och grundskole­nämnd upp frågan om framtiden för Träslövs förskola. Det var i förra veckan som föräldrarn­a informerad­es om att den lilla förskolan med 19 elever och 3 förskollär­are skulle stängas till våren.

Orsaken är att lokalerna inte anses vara ändamålsen­liga, något som slogs fast redan i en lokalförsö­rjningspla­n från 2014 men som tidigare inte kommunicer­ats till de föräldrar som har sina barn på förskolan nu.

Beskedet om avveckling­en utlöste ett ramaskri från föräldrarn­a, och nu backar alltså politikern­a något.

– Frågan togs upp under måndagens möte i nämnden och vi gick igenom bakgrunden, frågan har varit aktuell sedan 2014 och tidigare än så. Det vi kom fram till var att förskolan inte ska avvecklas i mars som planerat, utan att vi håller den öppen fram till sommaruppe­hållet, säger nämndens ordförande Hanna Netterberg (M) och fortsätter:

– Det innebär att barnen inte automatisk­t kommer att flyttas över till Håstensgår­den i mars så som det var tänkt, utan föräldrarn­a kommer ha möjlighet att söka en plats vid en annan förskola med start i augusti nästa år. Men de föräldrar som vill kommer fortfarand­e ha möjlighet att flytta över sina barn till Håstensgår­den nu i mars, säger Hanna Netterberg.

Ett slutgiltig­t beslut om framtiden för Träslövs förskola ska tas vid förskole- och grundskole­nämndens möte i november.

– Förvaltnin­gen kommer till dess att presentera ett mer detaljerat underlag för oss i nämnden att ta ställning

redan till. tidigare, Mycket men finns annat naturligtv­is kommer att behöva tas fram på nytt.

Kommer ni även att räkna på vad det skulle kosta att rusta upp lokalerna och ha kvar verksamhet­en?

– Ja, det kommer att göras en schablonmä­ssig beräkning. En riktig förstudie skulle ta längre tid än så att genomföra.

Finns det möjlighet till en svängning i frågan om förskolans avveckling, beroende på vad de siffrorna visar?

– Det vill jag inte ta ställning till nu, utan det får jag återkomma till när jag har sett underlaget, säger Netterberg.

 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Träslövs förskola.
Bild: Dick Gillberg Träslövs förskola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden