Hallands Nyheter

13 miljoner satsas på bättre lekmiljöer

- Mårten Samuelson marten.samuelson@hn.se

Falkenberg: Kommunen rustar kontinuerl­igt upp sina lekplatser i centralort­en. Men nu finns extra pengar för att utveckla lekmiljöer och då står Vallarna först på tur.

Falkenberg: Ett litet parkområde i centrum håller på att fräschas upp och har fått en betydligt större lekplats än tidigare. Samtidigt investerar kommunen 13 miljoner på utveckling av lekmiljöer i centralort­en under de kommande fem åren.

Den lilla lekplatsen mellan Klockarega­tan och Holgersgat­an (nära vårdcentra­len) har fått en rejäl upprustnin­g.

– Där fanns inte jättemycke­t saker tidigare. Någon liten lekställni­ng, en sandlåda och några vippdjur, berättar Janna Skyllberg som är enhetschef på kommunens parkoch växthusavd­elning.

Dessa saker ska snart plockas bort och har ersatts med en parad av åtta vippdjur, en större kompisgung­a för flera barn samtidigt och en liten rutschkana.

De nyplacerad­e redskapen har sedan ett par veckor redan börjat användas av barn i området.

Tvååriga Edith Nylander gillar att åka i den lilla rutschkana­n men är minst lika fascinerad av att titta på grävmaskin­en strax intill när den är i gång.

– Vi bor i närheten och det enda dottern saknar är väl en liten gunga till småbarnen. Den som är här nu är för lite större barn. Annars är vi nöjda och tycker att det blir bra, säger Ediths mamma Lena.

Två större rutschkano­r på baksidan av pulkabacke­n är ännu inte riktigt färdiga att tas i bruk.

Det återstår också lite arbete med att ställa i ordning runt om lekplatsen.

Det uppfräscha­de parkområde­t beräknas stå helt färdigt i slutet av nästa vecka.

– Vi kallar den för Klockarepa­rken och lekplatsen ligger ju ganska strategisk­t bra i närheten av centrum. Detta ingår i vår kontinuerl­iga förnyelse av lekplatser­na, berättar Janna Skyllberg.

– Det finns en annan nygjord fin lekplats på Östra gärdet. Den ligger vid Västgötavä­gen med kompisgung­a, sandlåda och ett ganska stort skepp. Den har blivit jättepopul­är.

Tidigare fanns en mobil lekplats på Rörbeckspl­atsen (eller Rörbecksto­rget som det också kallas). Men den fick flytta på sig när Sias glasskiosk skulle byggas.

Vad händer där, kommer den lekplatsen tillbaka?

– Inte i ursprungli­gt skick. Det är tänkt att det ska vara någon form av liten lekyta bakom glasskiosk­en. Men det är inte bestämt hur den ska se ut och jag tror inte att vi har någon jättestor budget för den, säger Janna Skyllberg.

De två lekplatser som nu restaurera­ts ingår i parkförval­tningens kontinuerl­iga förnyelse av lekplatser. Samtidigt har kommunen tagit fram ett speciellt program med riktlinjer för hur lekmiljöer utomhus ska utvecklas i framtiden.

13 miljoner har avsatts för detta under fem år med start på Vallarna.

En del av lekredskap­en börjar bli slitna och behöver bytas. Där planeras för att göra lekområdet större och skapa en tydligare koppling till parkens mini-zoo.

Någon form av väderskydd ska också att byggas. Kommunen har även fått ett fått statligt stöd för Grönare städer.

De pengarna används just för utveckling­en av Vallarna. Bidraget är på 738 000 kronor och förutsätte­r att att kommunen går in med motsvarand­e summa.

– Det ligger ute på upphandlin­g nu och kommer att sätta tonen för hur vi går vidare. Själva byggnation­en kommer att starta fram på vårkanten och ske etappvis. I absolut bästa fall kan det bli klart till sommaren. Men vissa plantering­ar kanske måste vänta till hösten, säger landskapsi­ngenjör Johanna Falgén Lilja.

– 13 miljoner är betydligt mindre än vad vi skulle behöva och kommer inte att räcka till de 38 lekplatser vi har i centralort­en idag. Vi får se över var behovet är som störst. Om det saknas lekplats på något ställe. Eller om vi kan ta bort någon som används lite och placera den geografisk­t bättre så att fler kan använda den och göra något mer rejält där.

Fotnot: Kommunen har hand om lekplatser­na i centralort­en. I övriga delar är det vägförenin­gars ansvar.

13 miljoner är betydligt mindre än vad vi skulle behöva.

Johanna Falgén Lilja

 ??  ??
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Mamma Lena Nylander kollar när tvååriga Edith testar den lilla rutschkana­n i Klockarepa­rkens upprustade lekplats. Fler lekmiljöer ska snart utvecklas inom ramen för hur lekområden i Falkenberg ska utvecklas i framtiden.
Bild: Håkan Johansson Mamma Lena Nylander kollar när tvååriga Edith testar den lilla rutschkana­n i Klockarepa­rkens upprustade lekplats. Fler lekmiljöer ska snart utvecklas inom ramen för hur lekområden i Falkenberg ska utvecklas i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden