Hallands Nyheter

Tjejer stressar mer än sina killkompis­ar

- Malin Strandberg malin.strandberg@hn.se 010-471 50 25

Varberg: Hur mår unga i Varberg? Svaret på frågan ges under ett seminarium på Folkets hus i dag. Gymnasieel­ever kommer vara på plats för att ge sin syn på hälso-enkäten som 900 elever har svarat på.

Varberg: Dubbelt så många tjejer som killar känner av stress upprepade gånger i veckan. Det visar en undersökni­ng som 900 elever i Varberg har deltagit i. – Misslyckas jag på ett prov påverkar det hela betyget, säger gymnasieel­even Virsavia Tjeban.

HN träffade Ps-eleverna Virsavia Tjeban, Amina Stenström och Linnéa Axelsson som har tittat närmare på vad drygt 900 elever i Varberg har för tankar om sin psykiska hälsa. Undersökni­ngen visar att över 80 procent av eleverna är nöjda med livet.

Ps-eleverna förvånades över svaren och tror att resultat beror på att ungdomarna inte vågat svara ärligt. Detta eftersom tjejernas personliga erfarenhet­er säger något helt annat.

– Jag blev förvånad av att så många mådde bra. Man hör ofta på nyheterna och sociala medier att många mår dåligt i skolan, säger Virsavia Tjeban.

Enligt enkätsvare­n uppger nästan sex av tio tjejer att de känner sig stressade flera gånger i veckan eller oftare, jämfört med tre av tio killar. Problem med magont, huvudvärk och nedstämdhe­t drabbar då oftare tjejer. Enkäten visar dock att problem med nattsömnen är lika vanligt oavsett kön. Eleverna på beteendein­riktningen höjde dock inte på ögonbrynen av resultatet eftersom de tror att tjejer generellt tar åt sig mer av kritik och kräver väldigt mycket av sig själva.

– När det är mycket i skolan vet jag inte vad jag ska börja med. Det slutar med att jag går runt med ångest. Jag försöker att göra listor på vad jag behöver göra och se till att äta och sova bättre, säger Amina. Virsavia fyller i:

– Ibland får jag får ont i magen när jag är stressad och blir irriterad och dryg och det går oftast ut över familjen.

Linnéa, Virsavia och Amina är rörande överens om att det är betygssyst­emet som ligger bakom stressen och att det är vanligt att lärare ger olika bud om vad de bör fokusera på. De vill att skolan ska anpassa sin läroplan efter eleverna, till exempel, sprida ut prov och läxor på ett bättre sätt.

– Det är jobbigt att man inte får ha en dålig dag. Misslyckas jag på ett prov påverkar det hela betyget. Varför stressa och kämpa för allt annat när det bara är det nationella provet som räknas, säger Virsavia Tjeban.

Vem märker om ni mår dåligt?

– De närmsta vännerna upptäcker det, säger Linnéa Axelsson.

– Lärarna har så många att hålla koll på så de ser inte sådant, tillägger Amina Stenström.

I morgon anordnas ett seminarium på Folkets hus och där kommer den senaste statistike­n om hur ungdomar och vuxna i Varberg mår presentera­s. Region Hallands lokala nämnd i Varberg och Varbergs kommun står bakom satsningen och där gymnasieun­gdomar kommer tycka till om svaren från lupp-enkäten. Av totalt 120 anmälda är 17 politiker.

Elever jag har pratat med upplever att betygshets­en leder till stress och efterfråga­r en tydligare läroplan. Vilka förändring­ar behöver göras?

– En sak är att tydligt presentera målen i varje ämne och vad som krävs för de olika betygsnivå­erna. Vi ska ge våra studenter rätt studietekn­ik och ge verktyg för att hantera faktorer som kan stressa eleverna, säger kommunens barnoch elevhälsac­hef Martina Wetterstra­nd.

I rapporten står det att psykisk ohälsa är en utmaning för Varbergs kommun. På vilket sätt?

– Vi behöver öka medvetenhe­ten kring vilka faktorer som inverkar på den psykiska hälsan. Utmaningen ligger i att möta varje elevs förutsättn­ingar och ge tillräckli­gt med stöd. Varje förvaltnin­g behöver ta till sig vad ungdomarna säger och att vi gör förbättrin­gar också i samverkan.

Vad tror du att seminariet gör för skillnad i ungdomarna­s vardag?

– Att medvetenhe­ten ökar om nuläget kring barn och ungas situation i Varberg och att man i samverkan med barn och ungdomar kan göra insatser för att möta behoven.

 ?? Bild: Malin Strandberg ?? Eleverna Virsavia Tjeban, Amina Stenström och Linnéa Axelsson på Peder skrivares skola går beteendein­riktningen i årskurs 3. De anser att betygssyst­emet är en stor orsak till att många känner av negativ stress.
Bild: Malin Strandberg Eleverna Virsavia Tjeban, Amina Stenström och Linnéa Axelsson på Peder skrivares skola går beteendein­riktningen i årskurs 3. De anser att betygssyst­emet är en stor orsak till att många känner av negativ stress.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden