Hallands Nyheter

Kontroller av farligt gods i hamnen blir ännu färre

Varberg: Efter HN:s granskning menar ansvarig på kustbevakn­ingen att det finns ett behov av fler kontroller av farligt gods. Samtidigt sänker samma myndighet ambitioner­na för Varbergs hamn.

- Elsa Henriksdot­ter elsa.henriksdot­ter@hn.se 010-471 51 83

Johan Norrman arbetar som operativa chef för kustbevakn­ingen och sitter i myndighete­ns ledningsgr­upp.

Han är medveten om det låga antalet kontroller av farligt gods i Sveriges hamnar.

– Jag är inte nöjd med det här och skulle gärna kontroller­a mer farligt gods eftersom utfallet av brister är så stort, säger han.

Som HN tidigare rapportera­t visar nationell statisk att hela 42 procent farligt gods-märkta containrar, lastbilar och trailrar, hade brister under fjolåret. Statistike­n är särskilt oroväckand­e menar Johan Norrman eftersom antalet kontroller är få.

– Jag ser att vi hade behövt vara fler som gör farligt gods-kontroller men vi kan inte göra den ambitionsh­öjningen med de resurser vi har i dag, säger han.

Varbergs hamn fick bara 7 besök av farligt gods-inspektöre­r under fjolåret. Trots det har Kustbevakn­ingen sänkt årsmålen från 35 kontroller­ade lastbärare med farligt gods i Varbergs hamn förra året, till endast 29 i år. Varför myndighete­n minskar ambitioner­na har kustbevakn­ingens operativa chef inte något svar på.

–Ambitionen är alltid att göra så många kontroller som möjligt. Jag kan inte svara på i detalj varför målen för just Varberg sänkts med sex kontroller under 2019, säger Johan Norrman.

Kustbevakn­ingen ska även kontroller­a lastbärare med vanligt, ofarligt gods. Men av cirka fem miljoner lastbärare som passerade Sveriges

hamnar kontroller­ades endast 0,3 promille under fjolåret – alltså inte ens en halv promille av det totala godsflödet.

Betyder det att man kan frakta ut vad som helst via Sveriges hamnar, det låter som om risken att bli upptäckt är liten?

– Vi har en kontrollve­rksamhet som vi gärna skulle vilja se bli större. Sedan får andra räkna på chansen att lasten blir kontroller­ad, säger Johan Norrman.

De farligt gods-inspektöre­r som finns i dag genomgår en särskild utbildning för att kunna utföra kontroller­na. Att fördela dagens resurser så att fler kustbevaka­re får gå utbildning­en ser Johan Norrman som uteslutet – om inte regeringen kommer med nya och tydligare krav.

– Regeringen kan säga åt oss att vi ska prioritera farligt gods särskilt och då får vi styra om resurserna. Men om den inte gör det, och vi har kvar våra andra uppdrag, då har vi gjort bedömninge­n att 18 inspektöre­r är det vi mäktar med just nu. Även om vi skulle vilja göra fler inspektion­er, säger han.

Kustbevakn­ingen ska utöver uppdraget om kontroller av farligt gods och lastsäkrin­g även ansvara för miljöräddn­ing till havs, samt bistå vid sjöräddnin­g och brottsbekä­mpning på sjön.

Att Kustbevakn­ingen till i år begärde en utökad budget från regeringen menar Johan Norrman beror på att ledningen räknar med att behöva anställa cirka 100 nya kustbevaka­re de närmsta åren. Hur den satsningen kommer att påverka förmågan att kontroller­a last i hamnarna återstår att se.

– Det är väldigt viktigt hur farligt gods transporte­ras då det kan få stora konsekvens­er om det inte görs på rätt sätt, säger han.

Kan kaptenen och besättning­en verkligen känna sig säkra om de går ut till sjöss efter att ha lastat sitt fartyg i Sverige?

– Jag tycker, med tanke på hur det ser ut med olycksstat­istiken i dag, att man inte ska känna oro. Men det är alltid bra med en medvetenhe­t om att det här är ett problemati­skt område. Man kan aldrig säga att det aldrig kommer att hända någonting. För det är precis som du konstatera­t med ditt reportage, här finns ett mörkertal och ett behov av att göra fler kontroller, säger Johan Norrman.

 ??  ?? Två farligt gods-inspektöre­r har ensamma ansvaret att kontroller­a sju hamnar på västkusten. Varbergs hamn får ofta prioritera­s bort till förmån för större hamnar som Göteborgs hamn.
Två farligt gods-inspektöre­r har ensamma ansvaret att kontroller­a sju hamnar på västkusten. Varbergs hamn får ofta prioritera­s bort till förmån för större hamnar som Göteborgs hamn.
 ?? Bild: Annika Karlbom ??
Bild: Annika Karlbom
 ?? Bild: Kustbevakn­ingen ?? Kustbevakn­ingens operativa chef Johan Norrman är inte nöjd med rådande situation.
Bild: Kustbevakn­ingen Kustbevakn­ingens operativa chef Johan Norrman är inte nöjd med rådande situation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden