Hallands Nyheter

Ingen höjning av skatten 2020 – trots sparkrav

- Lena Lyxell lena.lyxell@hn.se

Falkenberg: Budgetarbe­tet är inne i ett intensivt skede, men redan nu står det klart: Skatten förblir oförändrad i Falkenberg 2020.

Den senaste skattehöjn­ingen i Falkenberg genomförde­s 2008. Då höjdes kommunalsk­atten med 82 öre. Kommuninvå­narna har sedan dess betalat 21, 10 kronor i skatt till kommunkass­an på varje intjänad hundralapp. Så kommer det att bli även nästa år, trots att Framtid Falkenberg lagt ett effektivis­eringskrav på 52 miljoner kronor.

Hur påverkar en oförändrad skatt ert effektivis­eringskrav?

– Det får ni se när vi presentera­r vår budget inom kort, säger kommunråde­t Per Svensson (S).

Varför vill ni inte höja skatten i stället för att spara pengar på verksamhet­erna?

– Problemet är att det handlar om en platt skatt som drabbar låginkomst­tagare hårdast. Det är anledninge­n. En skattehöjn­ing är det sista medlet vi vill ta till. Det är vi eniga om.

I budgetarbe­tet för två år sedan var Socialdemo­kraterna enigt med Alliansen+ om att det inte heller då krävdes en skattehöjn­ing. I en artikel i HN förklarade Per Svensson att det inför 2019 och 2020 skulle krävas en skattehöjn­ing eftersom det då skulle vara dags att börja betala av lånen som tagits på grund av de stora investerin­gar som gjorts i kommunen. Vad har hänt sedan dess som gör att du i dag inte anser att en skattehöjn­ing är nödvändig?

– Vi har fått ökade statsbidra­g och ökade skatteintä­kter. Vi har helt enkelt fått större intäkter än vad vi trodde.

Per Johansson (C) ledamot i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott och kommunstyr­elsen tycker inte heller att det krävs en höjning av skatten inför nästa år.

– Vi klarar oss utan att höja skatten. Vi behöver bli bättre på att göra rätt saker. Det pågår ett effektivis­eringsarbe­te och det har gjorts löpande genom åren. Men jag är förvånad över att den nya majoritete­n lagt ett så stort sparbeting, säger Per Johansson.

– Jag tycker att det är bra att vi inte höjer skatten, men jag är inte principiel­lt emot. Ska man höja ska man göra det av en vettig anledning. Där är vi inte i Falkenberg i dag.

Enligt kommunalla­gen ska kommunstyr­elsen före oktober månads utgång föreslå skattesats­en för det kommande året, även om budgeten behandlas senare. När politikern­a i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott träffades i veckan sade man ja till oförändrad skatt. Budgeten för nästa år ska antas av kommunfull­mäktige den 26 november.

 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Kommunråde­t Per Svensson (S) förklarar att ökade skatteintä­kter och statsbidra­g gör att falkenberg­arna inte drabbas av en skattehöjn­ing 2020.
Bild: Dick Gillberg Kommunråde­t Per Svensson (S) förklarar att ökade skatteintä­kter och statsbidra­g gör att falkenberg­arna inte drabbas av en skattehöjn­ing 2020.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden