Hallands Nyheter

Richard Böhme: Är skälig och rättvis nödvändigt­vis samma sak?

Vad som är rättvist och vad som är skäligt behöver inte alltid överensstä­mma.

- Richard Böhme richard.bohme@hn.se

Ledare 10/10. Vad är en rättvis ersättning? Frågan har aktualiser­ats i och med inspelning­en av filmen ”Dag för dag”, där flera scener spelas in på Gekås i Ullared och Strandbade­n i Falkenberg. Filmens statister betalas nämligen i presentkor­t, till ett värde av 350 kronor.

Den ringa ersättning­en är mer regel än undantag när det kommer till statistjob­b. En statist berättar om hur han på en annan inspelning blivit lovad en ersättning på 300 kronor för 12 timmars arbete, och sedan behövde bearbeta produktion­sbolaget i månader för att ens få ut sin lön.

Att företag slarvar med löneutbeta­lningen eller bryter överenskom­melser är naturligtv­is oacceptabe­lt. Avtal är till för att hållas. Också lönen på 300 kronor för ett nästan dubbelt dagsverke verkar naturligtv­is långt från skälig, särskilt när det rörde sig om en mångmiljon­produktion. Men är skälig och rättvis nödvändigt­vis samma sak?

Filmproduk­tioner är beroende av att det finns statister. Samtidigt verkar intresset vara så stort att lönerna uppenbarli­gen inte behöver vara bättre, folk vill vara statister i alla fall. Statistför­eningens ordförande Tommie Hansson tycker att det är problemati­skt att det finns många som gör ”nästan allt de kan för att synas”.

Är då de statister som är villiga att arbeta nästan gratis osolidaris­ka? För dem är upplevelse­n tillräckli­gt mycket värd i sig själv för att inte vilja kräva större ersättning. Kan man kräva att de för andras skull ska avstå från uppdrag?

Att som arbetstaga­re konkurrera med låga löner kan naturligtv­is väcka ont blod och vi vet alla hur infekterad diskussion­en om utländsk arbetskraf­t kan bli.

Samtidigt är aldrig marknaden i sig orättvis. Den speglar bara den tillgång och efterfråga­n som finns. Dessa förutsättn­ingar behöver däremot inte på något sätt anses rättvisa. En i en mening rättvis ersättning kan alltså ändå påvisa orättvisor eller missförhål­landen.

Damidrott burkar ofta kritiseras för att betala ut orättvist låga löner jämfört med herrarnas ofta väsentligt högre ersättning­ar. Under sommarens fotbolls-vm blossade denna debatt åter upp och många tyckte att det var skandalöst att de så framgångsr­ika damerna tjänade så mycket mindre än herrarna. Trots det var damerna prispengar en procentuel­lt större del av mästerskap­ets intäkter än vad herrarnas var under förutvaran­de VM.

Man fick alltså faktiskt en större del av kakan, det var bara att damernas kaka var så mycket mindre än herrarnas.

Problemet ligger här mycket djupare. Det handlar till viss del om attityder, herrfotbol­l är populärare än damfotboll och drar in större intäkter. Attityder går att förändra men är inget som är gjort i en handvändni­ng.

Vad som däremot går att förändra här och nu är att se till att klubbarna inte bortpriori­terar flickfotbo­ll. Marknaden kommer aldrig ge helt lika utfall, men vi måste sträva efter att ge alla lika möjlighete­r att konkurrera på den.

På samma sätt kan det absolut betraktas som problemati­skt att människor är beredda att godta oskäliga villkor för att få uppmärksam­het, en attitydför­ändring på det området skulle nog hela samhället må väldigt bra av. Samtidigt måste det vara upp till den enskilde huruvida man är beredd att tillbringa en dag på Gekås med Felix Herngren för ett presentkor­t och kanske en skymt på vita duken.

En rättvis ersättning kan alltså ändå påvisa orättvisor.

 ?? Bild: Anna Oscarson ?? Den åtråvärda uppmärksam­heten.
Bild: Anna Oscarson Den åtråvärda uppmärksam­heten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden