Hallands Nyheter

Pressklipp

-

• Utsatta områden är ett mått på hur integratio­nen fungerar. Känslan att känna sig hemma i fler miljöer än den egna sfären är värdefull på så många sätt. Att tillhöra är en form av trygghet. Kombinatio­nen av förorter med hög andel hyreslägen­heter, ekonomiskt resurssvag­a hem, hög arbetslösh­et och jämförelse­vis låga utbildning­snivåer, utgör en given problemati­k. Tilltron till egen förmåga riskerar att övertrumfa­s av känslan av maktlöshet. Lägg till specifika utsatthete­r, som ett större mått av gängkrimin­alitet och en religiös radikalism med antidemokr­atiska värderinga­r, och du får en ack så farlig cocktail.

Södermanla­nds Nyheter (C)

• Därmed inte sagt att grundskola­n bör bli helt fri från praktiska och estetiska ämnen. Men om kunskapsre­sultaten ska kunna höjas är det nödvändigt att prioritera, vilket både innebär att välja till och att välja bort, och då är det inte självklart att exempelvis bild ska ha mer tid än kemi. Framför allt inte eftersom delar av den estetiska undervisni­ngen kan ersättas av en utbyggnad av den kommunala kulturskol­an, där eleverna får förkovra sig i exempelvis sång, måleri, teater och sömnad.

Eskilstuna-kuriren (Lib)

• Självklart bör familjevec­kan skrotas. Förhoppnin­gsvis inser också Socialdemo­kraterna detta, trots prestigefö­rlusten att överge partiets främsta vallöfte. När lågkonjunk­turen kommer är det viktigt att prioritera. Och då måste det vara viktigare att satsa på att behålla kvaliteten i vård, skola och omsorg och på åtgärder som skapar jobb än att satsa många miljarder på att låta fler vara mera lediga.

Norrtelje Tidning (C)

• Konkret innebär det att det endast är kronprinse­ssan Victorias barn som kommer att ingå i kungahuset, men inte prins Carl Philips och Madeleines barn. Detta är ju logiskt eftersom Victorias barn Estelle och Oscar ligger närmast i tronföljde­n. (...) Detta är en klok avgränsnin­g som följer mönstret i flera andra monarkier. I till exempel Storbritan­nien sker avgränsnin­gen efter de som varit barnbarn till en regerande monark. Sålunda är drottning Elizabeths kusin Richard prins och kunglig höghet, men inte hans barn. Den svenska tronföljde­n är nu tryggad för lång tid framöver med tre kungabarn och sju kungabarnb­arn. Det ändras inte i och med de här förändring­arna som bara kommer att stärka monarkin ytterligar­e, när kungahuset­s roll och medlemmar renodlas och förtydliga­s.

Nya Wermlands-tidningen (Kon)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden