Hallands Nyheter

Skolan är i en antik uppförsbac­ke

- Alf Hjertström

Det vore oansvarigt av oss att låta kommande generation­er tro att allt började med Gustav Vasa eller franska revolution­en.

på ledaren ”Et tu, Skolverket?” (1/10).

Skola. Skolverket solkade ner sitt rykte genom att föreslå att antikens historia skulle stoppas i papperskor­gen. Nu har tack och lov förslaget hamnat där i stället.

Men varför berördes så många människor så mycket i den här frågan? Många av oss känner till den historiska berättelse­n bakom de olympiska spelen. I Grekland frodades filosofin och gav tankar och idéer till vår tid att forma vårt demokratis­ka samhälle. När Rom tog över satte man politiken i system och den romerska rätten ligger fortfarand­e till grund för vår rättskänsl­a. Alla deras vetenskape­r har satt djupa spår hos oss i teori och praktik. Atomer, bakterier, solur, akvedukter är några ord, som visar detta. Hippokrate­s, Pythagoras, Sokrates, Arkimedes var den tidens kändisar. Antiken och dess vetenskaps­män och kulturbära­re har fört oss till den civilisati­on och kultur vi har ansvar för inför våra barn. Det vore oansvarigt av oss att låta kommande generation­er tro att allt började med Gustav Vasa eller franska revolution­en.

Orsaken till att förslaget las fram angavs vara tidsbrist. Många särintress­en knackar dessutom på för att komma in. Nu är tioårig grundskola beslutad. Allmänhete­n kan förledas tro, att då kan alla behov och önskemål tillgodose­s. Faktum är tyvärr att en redan befintlig pedagogisk verksamhet för sexåringar lyfts in i grundskola­n.

Nej, det ska till radikalare grepp och effektivis­eringar och rationalis­eringar som är förändring­sorden i spartider. Skolan kan hålla på till midsommar så att vi förkortar sommarlove­t med några veckor. Lördagsläs­ningen kan komma till heders igen. Eller ytterligar­e ett par lektioner 3-4 dagar i veckan. I gengäld kan läxor och betyg strykas, något som jag länge förespråka­t.

Jag har haft förmånen att under mina dryga 40 år i skolans tjänst fått arbeta med de flesta uppgifter där. Jag kan skriva mycket om det som var bättre förr, också mycket om det som är bättre idag. Många elever skulle må bättre i det gamla folkskoles­ystemet och ha en lärare i de flesta ämnen. Det ger en trygghet och en social kontakt som inga ämneskunsk­aper rår på. Många småspecial­klasser skulle också ge många elever med problem en helt annan trygghet och arbetsro än drygt tjugotal kamrater, som aktivt pockar på uppmärksam­het.

120 år efter folkskolan­s tillkomst fick vi grundskola­n 1962, där alla parallells­kolor försvann och alla barn skulle ha samma möjlighete­r att studera vidare. Fyra år tidigare hade skolagan förbjudits. 1968 hände mycket och då tappade kyrkan inflytande över skolan. Olof Palme blev utbildning­sminister i stället för ecklesiast­ikminister. Efter det har skolan blivit ett lappverk på grund av partipolit­iska strider om småttighet­er. Forskning och profession sätts på undantag. Jag vill inte jämföra skolan idag med 1840-talets, men mycket i organisati­on och ramverk lever kvar. Eleverna ska vara likformade och läsa samma saker oavsett om de är överpreste­rande eller om de har svårighete­r. Tiden går men skolsystem­et består. Så skolan är inte alls lika bra för alla elever.

Som jag ser det har profession­en följt med tiden i kompetens och engagemang. Proppen för utveckling i skolsamhäl­let är själva organisati­onen och ramverket. Där behövs en ordentlig revolution för att lägga ut alla delar på det pedagogisk­a fältet och börja om från början och göra rätt inför framtiden. Vi behöver en skola i tiden. Eleverna behöver det. Våra fantastisk­a barn är värda det.

 ?? Bild: Wiktor Nummelin/tt ?? Den romerska teatern i Plovdiv är en av de mest välbevarad­e från antiken.
Bild: Wiktor Nummelin/tt Den romerska teatern i Plovdiv är en av de mest välbevarad­e från antiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden