Hallands Nyheter

Barn och unga måste få hjälp tidigt

-

Vård. I dag, den 10 oktober, uppmärksam­mas Världsdage­n för psykisk hälsa över hela världen. Alldeles för många barn och ungdomar i Halland mår inte bra. Allt fler drabbas av psykisk ohälsa, av många olika skäl och med olika diagnoser.

Det får bara inte vara så att svårighete­r att enas om budgetar och vem som ska betala eller skapa resurser i form av tid ska få hindra att barn och ungdomar får del av de förebyggan­de åtgärder, vård, rehabilite­ring, boenden och andra insatser som samhället kan erbjuda.

Om de kan få hjälp i ett tidigt skede kan stora besparinga­r göras längre fram. För att inte tala om den förbättrad­e livskvalit­et som det innebär för dem, med förutsättn­ingar att slippa framtida problem som missbruk, kriminalit­et, våld, självskade­beteende och annat.

Alla barn som behöver det måste få tidiga och samordnade insatser. För att klara detta måste skola, socialtjän­st och vård arbeta mer tillsamman­s. Nya kreativa lösningar måste prövas – utan att bryta mot lagar och riktlinjer. Det finns goda exempel.

Vår utgångspun­kt är att arbeta målinrikta­t med hälsofrämj­ande och insatser som förebygger sjukdomar men såklart också med god behandling – så tidigt som möjligt. Vi har en bit väg att gå, och vi måste hjälpas åt.

Miljöparti­et det gröna i Halland

Elisabeth Falkhaven (MP)

riksdagsle­damot

Svein Henriksen (MP)

regionfull­mäktige

Maria Losman (MP)

regionfull­mäktige

Jan Riise (MP)

MP Halland

 ?? Bild: isabell Höjman/tt ?? Alla barn som behöver det måste få tidiga och samordnade insatser.
Bild: isabell Höjman/tt Alla barn som behöver det måste få tidiga och samordnade insatser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden