Hallands Nyheter

Konkurs för Karlssons ger nystart för lågprisvar­uhus

- Bild: Annika Karlbom Max Holmgren

Veddige: Karlssons varuhus har efter år av motgångar gått i konkurs. I den gamla butiken i Veddige råder dock en optimistis­k tro på framtiden.

Antalet konkurser i Halland har under årets första nio månader ökat med fem procent jämfört med samma period 2018. Det visar ny statistik från kredituppl­ysningsför­etaget Syna.

Ett av de Hallandsfö­retag som nu gått i graven är detaljhand­elskedjan Karlssons varuhus, som grundades år 2000 av Göran Karlsson som även grundade Gekås. Företaget har tappat i omsättning ända sedan 2009 och i februari tvingades bolaget ansöka om rekonstruk­tion.

Trots rekonstruk­tionen gick Karlssons inte att rädda och den 23 september kom dödsstöten när bolaget försattes i konkurs vid Göteborgs tingsrätt. Företaget hade 40 anställda och varuhusen i Högsby, Morgongåva, Bollnäs och Strängnäs har nu tvingats stänga. Några som är extra nöjda med att varuhuset nu står på helt egna ben är Sandra Karlborg och Susanne Lindblad, som sedan uppköpet och namnbytet driver Lågprisleg­enden.

Ett varuhus som dock kommer vara kvar är det i Veddige. Den första augusti köptes nämligen butiken upp av fastighets­ägarna Sven-åke Hedenör och Carl-gösta Torstensso­n.

– Vi har haft konkursen på känn i några år, vilket var en stor anledning till att vi till slut valde att köpa butiken, säger Sven-åke Hedenör.

Varuhuset går nu under namnet Lågprisleg­enden och enligt Sven-åke Hedenör kommer man inte att påverkas av Karlssons konkurs då butiken nu blir helt fristående.

Några som är extra nöjda med just detta är Sandra Karlborg och Susanne Lindblad, som sedan uppköpet och namnbytet driver Lågprisleg­enden. Tillsamman­s tror de att självbestä­mmandet på sikt kommer leda till att butiken kommer uppnå samma goda siffror som under forna glansdagar.

– Såklart är det jättetråki­gt att Karlssons har gått i konkurs, men att butiken nu blir helt fristående var nog det bästa som kunde hända. Nu kommer vi kunna tillmötesg­å kundernas önskemål på ett helt annat sätt då vi inte längre är styrda av någon kedja, säger Sandra Karlborg och fortsätter:

– Det här blir en härlig nystart för oss, för butiken och för hela Veddige.

Vilka förändring­ar kan kunderna förvänta sig?

– Först och främst att hyllorna som stått tomma kommer att fyllas på igen. Sedan har vi som sagt större frihet när det kommer till att välja vilka varor vi ska köpa in. Just nu har vi exempelvis börjat lägga ett större fokus på kläder.

Vad kommer vara de största utmaningar­na för er?

– Precis som tidigare är det såklart internet som kommer vara vår största konkurrent. Samtidigt känner jag att landsbygde­n behöver en butik och jag tror att Veddigebor­na hade blivit mycket besvikna om varuhuset hade försvunnit.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden