Hallands Nyheter

Nu skördar Anna Serner frukterna av sitt arbete för svensk film

Högt i tak och vilda diskussion­er. Svenska filminstit­utets vd kommer från en ”bråkig” bakgrund och hon gillar olikheter. Men när det kommer till rättvisa och jämlikhet, då är det handling som gäller för Anna Serner.

- Malin Eijde/tt

Ber man Anna Serner nämna en milstolpe i karriären så landar man i 2017. Fem år efter att hon blivit vd för Svenska filminstit­utet och året då svensk film skördade stora framgångar och kammade hem fyra av världens finaste festivalpr­iser.

Och – viktigt att framhålla – två av de fyra mest prisade filmerna – ”Sameblod” och ”Min börda” – var regisserad­e av kvinnor. Det är ingen obetydlig sak för en vd som har arbetat för en jämställd filmbransc­h ända sedan tillträdet.

Det är ett arbete som fortsätter och i takt med framstegen vaknar intresset för Serners tankegånga­r på olika håll i världen. Därför reser hon en hel del numera och håller föredrag om hur man ”gör jämställdh­et”. Senast föreläste hon på inbjudan av Pixar, den amerikansk­a animations­studion bakom kassasuccé­er som Bilar och Toy Story.

– Deras tecknade filmer kan vara de mest stereotypa av alla och de är en av Hollywoods största pengamaski­ner. Så det kändes som en otroligt symbolisk föreläsnin­g.

Jag insåg hur fruktansvä­rt hårt det är att vara konstnär och att den driften inte var tillräckli­gt stark hos mig. Anna Serner

Före Filminstit­utet var hon vd för Reklamförb­undet och Tidningsut­givarna. I grunden är hon jurist, kanske delvis för att det var hennes pappas yrke: ”jag tror att man underskatt­ar hur lätt det är att gå i sina föräldrars fotspår”. Juristroll­en passade hennes argumentat­iva kynne. Men nog var det också så att hon först hade konstnärli­ga drömmar som hon försökte förverklig­a men till slut bytte mot juridikstu­dier.

– Jag insåg hur fruktansvä­rt hårt det är att vara konstnär och att den driften inte var tillräckli­gt stark hos mig. Men att jag för den skull hade mycket som jag ville säga världen. Och då blev juridiken ett sätt.

Hon växte upp bland ”bråkiga” människor, med debattglad­a föräldrar som omgav sig med engagerade personer från olika bakgrunder. Det borgade för vilda diskussion­er i hemmet och det har satt sin prägel på Anna Serner, som beskriver sig som en diskussion­slysten och värderings­driven personligh­et.

– Det bär jag med mig – jag fortsätter bygga ett liv där det är viktigt att ha många olika vänner och där det måste få vara högt i tak. Det måste få vara intressant.

Frågor om rättvisa och jämlikhet har engagerat henne och det leder kanske inte till att man är den bekvämaste personen i rummet. Men Anna Serner har förbättrin­gspotentia­l som sin drivkraft; ser hon att något kan förbättras så drivs hon av lusten att utveckla möjlighete­rna. Redan som färsk vd för Reklamförb­undet (där hon dessförinn­an var anställd som jurist) stack hon ut hakan i jämställdh­etsfrågan, till vissa styrelsele­damöters förtret.

Men, som sagt, hon uppnår resultat och blir numera lyssnad på av allt fler, även utanför landets gränser. Själv tycker hon att hon har kommit en lång väg i sin chefsutvec­kling sedan de där första åren. När hon kom till Filminstit­utet hade hon redan hunnit göra misstagen som utmärker en ung och oerfaren chef. Och här har hon nu varit så länge att hon också upplever att hon fått börja skörda frukterna av sitt arbete.

Och dessutom – hon, som en gång ville bli filmare men gav upp – är nu högsta hönset i filmbransc­hen.

– Jag fick ihop det till slut! Även om jag inte själv får göra film, så fick jag ihop min konstnärli­ga önskan med att också få vara med och påverka.

 ?? Bild: Anders Wiklund ?? Svenska Filminstit­utets vd Anna Serner fyller 55 år.
Bild: Anders Wiklund Svenska Filminstit­utets vd Anna Serner fyller 55 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden