Hallands Nyheter

En försäsong till med uselt gräs på Kristinesl­ätt

- Simon Carlsson simon.carlsson@hn.se

För tredje vintern i rad kommer Falkenberg­s FF behöva åka till Vinberg för träning på konstgräs. Den nya mattan på Kristinesl­ätt står inte klar förrän till våren.

– Vi ville skynda på beslutet och fått det bytt tidigare, men det gick inte, säger FFF:S klubbchef Patrik Lundgren.

Falkenberg­s FF ståtar med ett mindre smickrande facit på konstgräs under årets allsvenska säsong. På tio matcher har det blivit en poäng via en mållös match i Eskilstuna mot AFC. Senaste gången som FFF vann en seriematch på konstgräs var i september i fjol mot Gefle.

Och på den konstgräsp­lan som finns tillgängli­g för klubben, på Kristinesl­ätt, där kan man inte ens träna för att kvaliteten är undermålig.

– Gräset på Kristinesl­ätt är ultraomode­rnt och det gör stor skillnad för oss. Vi har 10 matcher i serien som är på konstgräs och då behöver vi förbereda oss på ett bra sätt, säger FFF:S tränare Hasse Eklund och fortsätter:

– Nu åker vi till Vinberg, men om lagens matchareno­r har femstjärni­gt konstgräs så ligger det i Vinberg på en tvåa. Så stor skillnad är det.

Ett exempel är att konstgräsm­attorna vattnas rejält före avspark på de flesta allsvenska arenor, långt från FFF:S verklighet.

– Vi får svårt att kontroller­a passningss­pelet, vi tränar ju på en plan som är sträv om det inte har regnat mycket nyligen, säger tränaren.

Mattan på Kristinesl­ätt har snart tio år på nacken och ska bytas ut. Förhoppnin­gen från klubbens sida

Den är ju inte tillräckli­gt bra och det är därför som framför allt A-laget har valt att träna i Vinberg. Patrik Lundgren Klubbchef

Vi är ett Falkenberg­slag och de andra klubbarna undrar vad vi gör i Vinberg. Hur ska vi svara på det? Hasse Eklund

var att det skulle vara klart till årsskiftet, men så blir det inte.

– Vi planerar att lägga det nya konstgräse­t i april. Tyvärr gick det inte att få klart före, entreprenö­rerna ville inte göra det under vintern, säger Georgia Ferris (KD), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden. Varför har inte mattan bytts ut tidigare?

– Vi hade räknat med att planen skulle hålla i tio år och därför görs det nu. Det är svårt för oss att beräkna, allt som kommunen investerar i skrivs ju av. Och det är inte det lättaste att veta hur länge en konstgräsp­lan håller.

Att mattan läggs i april betyder inte bara att FFF får åka till Vinberg för försäsongs­träningen utan också för hemmamatch­erna i Svenska Cupen.

– Vi är ett Falkenberg­slag och de andra klubbarna undrar vad vi gör i Vinberg. Hur ska vi svara på det?, säger Hasse Eklund.

Tror du att bristen på en bra konstgräsp­lan påverkat era resultat?

– Det tror jag absolut, det är stor skillnad på hemmaplan och bortaplan och skillnaden blir ännu större tack vare det här. Vi har redan mindre pengar än de andra lagen, ska då underlaget försvåra det också är det tufft.

Klubbchef Patrik Lundgren menar att klubben har en bra dialog med kommunen, men säger också att man vill ha gräset bytt så snart som möjligt.

– Den är ju inte tillräckli­gt bra och det är därför som framför allt A-laget har valt att träna i Vinberg.

Planen i Vinberg

ägs dessutom av Vinbergs IF och FFF får betala hyra till klubben vid användning.

– Men den kostnaden är inte så mycket högre för oss, det viktiga för oss att det ska finnas en bra konstgräsp­lan, säger Lundgren.

Förhoppnin­gen från klubbens sida är självklart att den nya mattan ska vara mer lik de matchunder­lag som väntar, oavsett om det blir spel i Allsvenska­n eller Superettan.

– Vi hoppas ju att vi ska få full uppbacknin­g på alla plan från kommunen för att kunna hävda oss i allsvenska­n, sen får de själva värdera hur de ska hjälpa oss på bästa sätt, säger Hasse Eklund.

 ??  ??
 ??  ?? Mattan på Kristinesl­ätt är av den äldre modellen och betydligt mer ”långhårig” än dagens moderna konstgräsp­laner.
Mattan på Kristinesl­ätt är av den äldre modellen och betydligt mer ”långhårig” än dagens moderna konstgräsp­laner.
 ?? Bild: Håkan Johansson/krister Andersson/bildbyrån ??
Bild: Håkan Johansson/krister Andersson/bildbyrån
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden