Hallands Nyheter

Turkiet har inlett en militäroff­ensiv i nordöstra Syrien

- Mattias Mächs/tt Filip Norman/tt

Turkiet har inlett en militäroff­ensiv mot kurdisk milis i nordöstra Syrien. Rapporter om explosione­r och tusentals civila som flyr angreppen har kommit från flera städer vid den syriska a gränsen.

Den kurdiskled­da Sdf-milisen, som är mål för angreppet, avbryter nu sina insatser mot terrorröre­lsen IS.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan meddelade på onsdagen att militäroff­ensiven mot kurdisk milis i Syrien genomförs tillsamman­s med den turkiskstö­dda rebellalli­ansen Fria syriska armén.

”Vårt uppdrag är att förhindra skapandet av en terrorkorr­idor längs vår södra gräns, och att skapa fred i området”, skriver Erdogan på Twitter.

Ankara betraktar den kurdiskled­da milisen i nordöstra Syrien som en gren av den terrorstäm­plade Pkk-gerillan i Turkiet.

Strax efter beskedet kom rapporter om explosione­r i Ras al-ain, som ligger på den syriska sidan om gränsen. Minst två civila uppges ha dödats.

Turkiska stridsflyg­plan har också genomfört attacker i Tal Abyad, Qamishli och Ain Issa i nordöstra Syrien, uppger SDF, som kontroller­ar området öster om floden Eufrat, enligt Reuters.

Det ”råder stor panik bland befolkning­en”, uppger SDF.

Enligt milisen har civila områden bombats. Tusentals människor flyr från de angripna områdena, rapportera­r Reuters.

Under förberedel­serna inför insatsen har bland annat en stor kolonn militärfor­don setts rulla in vid staden Akçakale, enligt nyhetsbyrå­n AFP:S utsända. Den ligger precis vid gränsen till syriska Tal Abyad, den andra av två orter som amerikansk­a soldater nyligen dragit sig tillbaka från.

SDF vädjar till USA och dess allierade att upprätta en flygförbud­szon i området för att skydda de kurdiska styrkorna från turkiska attacker.

USA:S president Donald Trump beslutade i måndags att dra tillbaka amerikansk­a soldater från nordöstra

Syrien. Han har dock gett motstridig­a besked om vad detta egentligen innebär. Till en början tolkades det som att USA lämnade fältet helt fritt för en turkisk offensiv. Men efter häftig kritik på hemmaplan har Trump hotat att sänka Turkiets ekonomi om landet går för långt i sin militärins­ats.

Han har också påstått att tillbakadr­agandet inte innebär att USA överger de kurdiska styrkor som varit Washington­s viktigaste bricka i striderna mot IS i Syrien. SDF – som offrat tusentals soldater för att krossa terrorröre­lsen – kallar dock USA:S beslut för ett hugg i ryggen. USA:S ambassadör i Ankara har kallats upp av utrikesdep­artementet för att informeras om Turkiets militäroff­ensiv i nordöstra Syrien, rapportera­r CNN Türk enligt Reuters. Analytiker har varnat för att terrorröre­lsen IS kan komma att återta mark i Syrien i det förmodade kaos som kan uppstå under den turkiska insatsen.

Men Turkiet framställe­r sin offensiv som att den, utöver att driva bort kurdisk milis, även syftar till att ta över befälet i kampen mot IS. ”Under ett telefonsam­tal med president Recep

Vårt uppdrag är att förhindra skapandet av en terrorkorr­idor längs vår södra gräns, och att skapa fred i området. Recep Tayyip Erdogan

Tayyip Erdogan i söndags gick president Trump med på att föra över ledarskape­t för kampen mot Islamiska staten till Turkiet”, skriver Fahrettin Altun, kommunikat­ionschef vid Turkiets presidentk­ansli, i en artikel i The Washington Post.

Turkiets huvudsakli­ga mål har dock länge varit att driva bort SDF, som leds av den kurdiska Ypg-milisen, från gränsområd­ena. Erdogan vill dessutom upprätta en ”säker zon” i norra Syrien dit han vill flytta upp till två miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet. Kurderna befarar att syftet är att etniskt rensa de kurdiskdom­inerade områdena genom massinflyt­tning av sunnimusli­mska arabiska syrier.

 ?? Bild: Lefteris Pitarakis/tt/ap ?? Medlemmar i en turkstödd milis passerar gränsen mellan Syrien och Turkiet.
Bild: Lefteris Pitarakis/tt/ap Medlemmar i en turkstödd milis passerar gränsen mellan Syrien och Turkiet.
 ??  ?? Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden