Hallands Nyheter

Dom mot svensk konsult i Turkiet skjuts upp

-

Den svenske it-konsulten Ali Gharavi står åtalad för terrorbrot­t tillsamman­s med tio andra människorä­ttsaktivis­ter. I dag skulle domarna ha fallit i Istanbul – men rättegånge­n skjuts upp igen.

– Det är en otrolig frustratio­n, säger Anna Lindenfors, svenska Amnestys generalsek­reterare.

De åtalade kallas ”Istanbul 10” – en grupp människorä­ttsaktivis­ter som samlades för en konferens om it-säkerhet på en ö utanför Istanbul den 5 juli 2017. De greps av turkisk polis, anklagade för att ha planerat att störta regimen.

Men trots över två års väntan och åtta förhandlin­gar föll inga domar under tisdagen. Processen har skjutits upp till den 27 november.

– Det är en otrolig frustratio­n. Vi hade alla hoppats på, i bästa fall, frikännand­e domar i dag. Den överhängan­de känslan är att vi bara vill få det här uppklarat nu, säger Anna Lindenfors, som var på plats i rättssalen i Istanbul, till TT över telefon.

Ali Gharavi och en tysk aktivist var inbjudna som experter till konferense­n. Båda två satt fyra månader i säkerhetsf­ängelset Siliviri utanför Istanbul innan de släpptes mot borgen och tilläts lämna Turkiet.

Som bevis mot Ali Gharavi har åklagaren pekat på en karta som hittats i hans ägo. Den ska, enligt åtalet, visa Turkiet som ett ”etymologis­kt annorlunda land och förbundet med en separat stat”.

Ali Gharavi har tillbakavi­sat anklagelse­rna och säger att han använde kartan i utbildning­ssyfte, och att den handlade om vilka språk som talas i regionen.

Utöver de tio som greps den 5 juli prövas också Taner Kilic, som är ordförande i turkiska Amnesty. Han greps en månad tidigare, anklagad för att ha appen Bylock installera­d på sin telefon – en app som turkiska myndighete­r hävdar endast används av Gülenrörel­sen. Predikante­n Fethulla Gülen anklagas av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan för att ligga bakom kuppförsök­et i juli 2016.

Men enligt Amnesty, som sett polisens utredning, fanns inga bevis för att Kilic hade laddat ned appen.

– Två år har gått, och än har inga som helst bevis presentera­t för att stödja de här allvarliga anklagelse­rna. Vi kräver att samtliga åtalade villkorslö­st frias, säger Anna Lindenfors.

Taner Kilic släpptes mot borgen i augusti 2018, men åtalet mot honom kvarstår. Åklagaren har yrkat på 15 års fängelse, enligt Amnesty.

 ?? Bild: Emrah GUREL/TT/AP ?? Svenske Ali Gharavi och tyske Peter Steudtner när de släpptes mot borgen efter fyra månader i häktet för två år sedan.
Bild: Emrah GUREL/TT/AP Svenske Ali Gharavi och tyske Peter Steudtner när de släpptes mot borgen efter fyra månader i häktet för två år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden