Hallands Nyheter

Näst bästa modellen är också jättebra

- Eva Wieselgren @wieselgren på twitter

Inte allra bäst, men ändå väldigt bra. Iphone 11 är lika snabb och smart och tar lika snygga bilder som den dyrare Iphone 11 Pro. Det som saknas är teleobjekt­ivet.

Den billigare av Apples nya mobiler är inte billig. Den kostar visserlige­n 3 800 kronor mindre än Iphone 11 pro, men den är ändå en dyr mobil av hög kvalitet. Apple gör inte lågbudgetm­obiler. Den som vill ha en Iphone men inte lägga runt 10 000 får köpa tidigare års modeller, Iphone XR eller Iphone 8.

Skärmen på Iphone 11 är 6,1 tum. Den ligger mittemella­n Iphone 11 Pro och Iphone 11 Pro Max i storlek. En stor mobil, inte lätt att hantera med en hand. Många vill ändå ha stora mobiler och föregångar­en Iphone XR blev populär.

Iphone 11 kommer i flera och gladare färger än promodelle­rna.

Den har det nya nattläget och ultravidvi­nkelkamera­n, men inte telekamera­n. Det är alltså två kameror på baksidan i stället för tre som hos Iphone 11 Pro.

Skärmen är av en enklare sort än hos 11 Pro, den har aningen mindre svärta, inte lika djupa färger. I praktiken är skillnaden så liten att den är svår att se. Iphone 11 är inte lika tålig mot vatten som 11 Pro, men ändå bättre än de flesta andra mobiler. Den kan ligga 30 minuter på två meters djup. (Dock ska man inte ha mobiler under vatten, behandling­en slits bort med tiden.)

En sak som kunde påverka mobilvalet tidigare var att Apples dyraste modeller hade 3D-touch, en möjlighet att trycka på skärmen i flera steg för att få olika saker att hända. Den finessen har Apple skippat nu, till förmån för bättre batteritid. Älskar du 3D-touch ska du inte köpa någon ny mobil utan behålla den du har så länge det går.

Iphone 11 är ett bra val för dig som vill ha stor, men inte jättestor, skärm, vill ha bra kamera, särskilt för för porträtt och landskapsb­ilder, och vill ha en snabb mobil som löser sina uppgifter utan fördröjnin­g.

Snabbheten märks när jag loggar in med ansiktsige­nkänning. Det finns ingen väntetid alls, jag tänker inte på att mobilen är låst förrän någon annan ska hantera den och inte kommer in. Frånvaron av väntan och irritation gör skillnad jämfört med att använda äldre och billigare

mobiler. Den skillnaden kan vara värd några tusenlappa­r.

Iphone 11 finns med 64, 128 och 256 GB lagringsmi­nne. Mer minne blir dyrare, men det är ändå klokt att välja mera. Det här är en mobil som byggd för att hålla i många år

och som är rolig att använda, den kommer att fyllas med foton, filmer och appar.

 ?? Bild: Eva Wieselgren ?? Förutom svart finns Iphone 11 också i vitt, rött och i tre milda pastellfär­ger – gult, mintgrönt och ljuslila. Fram- och baksida är täckt av tåligt glas, kanten är av aluminium.
Bild: Eva Wieselgren Förutom svart finns Iphone 11 också i vitt, rött och i tre milda pastellfär­ger – gult, mintgrönt och ljuslila. Fram- och baksida är täckt av tåligt glas, kanten är av aluminium.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden