Hallands Nyheter

Insiderlig­ans straff ändrades i hovrättsdo­m

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se 010-471 54 39

Falkenberg: Sju män dömdes för att ha smugglat ut varor från Gekås med hjälp av anställda. Men delar av den så kallade Insiderlig­an överklagad­e domen till hovrätten. Så blev deras straff.

Sommaren 2017 slog Insiderlig­an till mot Gekås. Totalt sju män lyckades smuggla ut varor till stora belopp ur varuhuset. De fem männen på utsidan tog hjälp av två anställda.

På övervaknin­gskamerorn­a syns överlastad­e kundvagnar med bland annat högtryckst­vättar, verktyg och kläder passera kassan. Problemet var att personen som satt i kassan parkerade kvittot och kunderna slapp att betala. De ska även ha smusslat ut varor genom personingå­ngen i olika omgångar.

Till sist åkte gärningsmä­nnen fast och i november förra året fick de sju männen sina straff i Varbergs tingsrätt: två dömdes för grov stöld och fem för stöld.

Men fyra av dem överklagad­e domen till hovrätten. Bland annat en av männen som dömdes för grov stöld. Nu visar det sig att hovrätten ogillar åtalet för grov stöld och ändrar det till stöld av normalgrad­en.

Hovrätten skriver att mannen, som är i 20-årsåldern, ska dömas för stöld vid ett tillfälle till ett värde som är okänt. Då mannen arbetat på lagret ska han inte ha haft någon särskild förtroende­anställnin­g på arbetsplat­sen. Det gör att hovrätten ändrar straffet till stöld.

Han får därför en villkorlig dom där dagsbötern­a sänks från totalt 11 200 till 6 000 kronor. När det gäller de andra tre männen gör hovrätten samma bedömning som tingsrätte­n. De ska dömas för stöld. Dock sänks en av männens dagsböter en aning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden