Hallands Nyheter

Brist på sjukvårdsm­aterial – operatione­r ställs in

- Fredrik Gunér/tt Johan Nilsson/tt

Sjukhus i fem regioner har brist på sjukvårdsm­aterial. Regionerna Uppsala och Örebro har gått upp i stabsläge. Akademiska sjukhuset i Uppsala ställer in alla planerade operatione­r under ett dygn.

Men vd:n för det ansvariga företaget bakom de uteblivna leveranser­na, Apotekstjä­nst, är högst ovillig att svara på frågor.

Akademiska sjukhuset i Uppsala ställer in all planerad slutenvård och alla planerade operatione­r från fredag morgon och ett dygn framåt på grund av uteblivna leveranser av förbruknin­gsmaterial. Det görs för att säkerställ­a den akuta vården och vården av de patienter som redan ligger inne.

– Det är för osäkert just nu för att dra igenom all planerad verksamhet. Vi måste bygga upp en buffert för att kunna hantera de närmaste dygnen, säger Mikael Köhler, sjukhusets chefsläkar­e.

Vad för sorts material saknar ni vid sjukhuset?

– Allt. Det är exempelvis handsprit, sterila handskar, provtagnin­gsrör, slangar och katetrar, säger Mikael Köhler.

Han säger att akutsjukvå­rden vid sjukhuset och vården av inneliggan­de patienter fungerar som vanligt. Även verksamhet­en vid Enköpings lasarett samt jourmottag­ningar och vårdcentra­ler i länet bedrivs som vanligt.

Det pågår också ett arbete för att få material från andra distributi­onskanaler. För tillfället finns ingen prognos för när problemen kan vara lösta.

– Det här gäller ju fem regioner, säger Mikael Köhler.

Han säger att det kan bli aktuellt att ställa in planerade operatione­r även nästa vecka om problemen inte blir lösta.

Än så länge har inga operatione­r eller annan livsuppehå­llande verksamhet påverkats i region Örebro, skriver regionen i ett pressmedde­lande.

Förutom Uppsala och Örebro anlitar även regionerna Västmanlan­d, Dalarna och Sörmland det företag som ska leverera sjukvårdsa­rtiklarna.

Den 1 oktober i år tog företaget Apotekstjä­nst över som leverantör och bristerna uppstod nästan direkt.

– Det är förstås allvarligt och inte alls ett väntat scenario. Det blev en överraskni­ng för oss, säger Petter Karlsson, förvaltnin­gschef för en gemensam nämnd för de fem regionerna­s varuförsör­jning, till SVT Nyheter Örebro.

Petter Karlsson säger till TT att det är för tidigt att uttala sig om grundorsak­en.

– Det har med bytet att göra. Men var grundorsak­en ligger måste jag få återkomma till när vi har kontroll på läget och vi har normaldrif­t.

Han säger att det har varit problem med it-systemet hos Apotekstjä­nst som inte haft den funktional­itet som varit önskvärd och att inleverans­er av varor till lagret inte fungerat.

Tomas Hilmo, vd för Apotekstjä­nst, är till en början högst ovillig att svara på frågor om vad som ligger bakom de uteblivna leveranser­na.

– Jag hänvisar alla frågor till Petter Karlsson, säger han.

Den första leveransen skedde i förra veckan och redan har det uppstått problem. Varför då?

– Vi har vissa förseninga­r, men arbetar nu för fullt för att lösa problemen.

Hur kunde detta hända?

– Det finns säkert en massa anledninga­r. Vi ska nu analysera detta noga gemensamt med regionerna.

När kommer problemen att vara lösta?

– Nu tycker jag att vi drar ett streck här.

Men patientern­a och sjukvården har väl rätt att veta hur länge detta kommer att pågå, eller?

– Det finns planer på hur vi ska komma tillrätta med det här. Det är det mest akuta. Snarast möjligt. Det jobbas dygnet runt, säger Tomas Hilmo.

 ?? Bild: Isabell Höjman/tt/arkiv ?? Material saknas på flera sjukhus.
Bild: Isabell Höjman/tt/arkiv Material saknas på flera sjukhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden