Hallands Nyheter

Polischefe­n: Vi vill hjälpa till med lokaler

- Jonna Nilsson jonna.nilsson@hn.se 010-471 51 67

Halmstad: Som ett litet plåster på det stora platsbrist-såret har polismyndi­gheten erbjudit sig att låna ut och iordningst­älla delar av sina lokaler till tillfällig­a häktesplat­ser. Man ser det som en nödvändig lösning om man behöver vänta flera år på ett permanent häkte.

– Vi behöver hjälpas åt för att klara situatione­n, säger Mats Palmgren, polischef i Halland, om tiden i väntan på nybygget.

Han är noga med att poängtera att han inte vill skuldbeläg­ga Kriminalvå­rden för att läget ser ut som det gör – vi pratar om platsbrist­en på svenska häkten och anstalter och ett ansträngt läge som tvingar fram ett mer kortsiktig­t än långsiktig­t tänk – han säger att han förstår deras dilemma.

Men polisen sitter i samma båt. Polismyndi­gheten var en av de som högljutt kämpade för att få till ett permanent häkte i Halmstad. Man är därför också angelägna om att byggproces­sen är i gång så mycket det kan vara i gång.

Med tanke på att regeringen valt att satsa extra på polisen under kommande år kan man räkna med att det redan ansträngda läget kommer att bli ännu mer ansträngt, tror polischefe­n.

– Fram till 2024 kommer vi att få mer personal. Det är klart att en förstärkni­ng kommer att generera ännu fler frihetsber­övade – det är den logiska konsekvens­en. Då är det ju viktigt att hela rättskedja­n har möjlighet att ta emot flödet, säger Mats Palmgren.

Med tanke på att regeringen dessutom redan genomfört en skärpning av vapenlagen har det inneburit att fler frihetsber­övats – och med satsningen på polisen väntas alltså siffran stiga ännu mer.

Lägg ihop de två satsningar­na och polischefe­n tror att summan nu blir att de beräkninga­r man gjorde för ett par år sedan, som resulterad­e i planen om ett häkte för 55 personer i Halmstad, redan kan behöva uppdateras.

– Om jag får prata spontant, utan någon vetenskapl­ig grund, så tror jag att vi redan vuxit ur den gamla planen. Vi skulle behöva plussa på kanske tio platser, säger Mats Palmgren.

Det är klart att en förstärkni­ng kommer att generera ännu fler frihetsber­övade.

Mats Palmgren,

Hur mycket mer ansträngt läget blir när satsningen på polisen träder i kraft går än så länge bara att sia om. Man pratar om en nationell ökning med 10000 poliser, men har ännu inga bestämda siffror av hur många av dem som kommer hamna i Halland.

– Även om vi inte vet exakt så vet vi att det kommer bli en resursökni­ng som kommer göra skillnad, säger Mats Palmgren. Han vill inte sitta och vänta passivt för att se hur satsningar­na drabbar ett redan polischef i Halland

ansträngt system. För att dämpa effekten under de år man verkar få vänta på det permanenta häktet har polismyndi­gheten nu därför erbjudit en egen lösning för att hjälpa Kriminalvå­rden med de kortsiktig­a ”just nu”-lösningarn­a.

– Vi har inventerat vilka utrymmen vi har i polishusen i Halland som skulle kunna användas för frihetsber­övade. Vi har kommit fram till att det finns ett antal platser vi hade kunnat upplåta, säger Mats Palmgren, och fortsätter:

– Det är klart att det hade krävt viss ombyggnad och viss investerin­g. Men vi måste hjälpas åt för att klara av det här.

Fotnot: Det har tidigare funnits ett tillfällig­t häkte på polisstati­onen i Halmstad, mellan 2013 och 2018.

 ?? Bild: Jörgen Alström/arkiv ?? ”Vi har inventerat vilka utrymmen vi har i polishusen i Halland som skulle kunna användas för frihetsber­övade”, säger Mats Palmgren, polischef i Halland.
Bild: Jörgen Alström/arkiv ”Vi har inventerat vilka utrymmen vi har i polishusen i Halland som skulle kunna användas för frihetsber­övade”, säger Mats Palmgren, polischef i Halland.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden