Hallands Nyheter

Flera tätorter snuvade på kommunal julbelysni­ng

Varberg: I juni bestämde fullmäktig­e att alla kommunens serviceort­er skulle få julbelysni­ng. Men det blir det inget med. Varberg Energi har lagt all kraft på vinterbely­sningen i stan.

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: I dag tänds den nya vinterbely­sningen inne i stan. Men i kommunens andra tätorter förblir det mörkt – trots beställnin­g av julbelysni­ng från självaste fullmäktig­e.

I oktober 2016 lämnade Anders Friebe (S) in en motion om att alla kommunens serviceort­er – Bua, Väröbacka, Veddige, Kungsäter, Rolfstorp / Skällinge och Tvååker – skulle få en kommunal julgran. Han såg en orättvisa i att bara stan och Träslövslä­ge hade granar.

I juni 2019 var det dags för beslut. Då hade majoritete­n i kommunstyr­elsen vridit och vänt på idén och dess förslag var att säga nej till julgranarn­a, men ja till julbelysni­ng.

Så blev det också när fullmäktig­e fattade beslut. Det kommunala elbolaget fick i uppdrag att ”tillse att varje serviceort får någon form av julbelysni­ng”. Ingen fullträff för Friebe alltså, men ändå ett beslut som kunde sägas gå serviceort­ernas väg.

I dag fredag är det premiär för Varberg Energis nya satsning på vinterbely­sning i Varbergs stad. Vinterbely­sningen är framtagen genom workshops, idémöten och med hjälp av en ljusdesign­er.

Men vad blir det för belysninge­n i serviceort­erna? Ingen alls, visar det sig.

– Det vi tagit tag i är det vi gör i Varberg nu, inne i stan. Serviceort­erna kommer kommande år, säger Björn Sjöström, vd Varberg Energi. Men borde ni inte ha fixat detta nu? Fullmäktig­e har ju – visserlige­n utan att nämna en deadline – beställt julbelysni­ng?

– Det klart det hade varit fantastisk­t om vi lyckats med det men vi har haft fullt upp med att få till det här i stan, som vi är nöjda med. Vi får se hur responsen blir. Jag är väl medveten om att det finns en förväntan, och vi planerar för en fortsättni­ng, säger Björn Sjöström. Om nu inte alla får belysning samtidigt – vilken ort står först i kön?

– Det har vi inte pratat om. Det har varit fullt fokus på vinterbely­sningen. Det är viktigt att få en återkoppli­ng om hur alla i Varbergs kommun uppfattar den, det är bra att ha med innan vi går vidare.

Anders Friebe (S) är en flitig motionär och flera av hans förslag har tagit upp sådant som rör den del av kommunen som inte utgörs av Varbergs stad. När han hör om den uteblivna julbelysni­ngen reagerar han så här:

– Det är för jävla dåligt. Det är jättedålig­t. Det är så typiskt. Så fort det är utanför stan... Vi har inte fått vår belysta motionssli­nga i Derome heller ännu, trots beslut. Det var precis likadant med förslaget om laddstolpa­r för cyklar. Då ska man testa inne i stan först. Man kan inte tänkta sig att testa utanför stan.

– Det är tråkigt när de behandlar en på det här sättet när man inte bor i stan. Så allvarligt tog man på det fullmäktig­ebeslutet, konstatera­r Anders Friebe.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? ”Det är precis som att `är det inte i stan är det inte så noga´. Man blir ju irriterad.” Det säger Anders Friebe (S) apropå på att det inte blir någon kommunal julbelysni­ng i orter som Veddige, Bua och Skällinge – trots beslut i kommunens högsta beslutade organ, kommunfull­mäktige.
Bild: Annika Karlbom ”Det är precis som att `är det inte i stan är det inte så noga´. Man blir ju irriterad.” Det säger Anders Friebe (S) apropå på att det inte blir någon kommunal julbelysni­ng i orter som Veddige, Bua och Skällinge – trots beslut i kommunens högsta beslutade organ, kommunfull­mäktige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden