Hallands Nyheter

Varbergs enda lampbutik läggs ned till jul

- Marie Hebelius Svahn marie.hebelius.svahn@hn.se 010-471 52 66

Varberg: E-handeln och stora kedjor knäckte Varbergs enda lampbutik. Till jul stängs Ljusexpert­en för gott.

– Så illa är det, raset har gått ruskigt fort, säger ägaren Magnus Wettersten.

Den ena genuina Varbergsbu­tiken efter den andra tvingas att stänga på grund av det stålbad som detaljhand­eln går igenom. Elbutiken Barres är ett exempel. Cykelbutik­en Fåglum ett annat och Audio Video ett tredje.

Ägaren och fyra anställda berörs när även Ljusexpert­en slår igen dörren.

Företaget är mer känt som Lampfabrik­en i Hunnestad. Det startades av Tommy Wettersten för 47 år sen. Fabriken och dess butik blev omåttligt populära. Under 1980och 90-talen vallfärdad­e folk dit för att köpa sin belysning.

– Men redan 1996–1997 började försäljnin­gen minska för oss butiker som låg med lite sämre läge, berättar Magnus Wettersten.

Han tog över företaget efter sin far för tolv år sen. Omsättning­en har minskat flera år i rad och med det även lönsamhete­n.

En i längden ohållbar situation. 2013 öppnade Magnus Wettersten

en filial på Lorensberg, men hade kvar butiken i Hunnestad. Det höll inte. Hunnestads­butiken stängdes och 2017 flyttade man från Lorensberg till nya och större lokaler på Monarkväge­n intill Ica Hajen.

– Jag tycker ändå att vi gjort precis allt vi kunnat, säger Magnus Wettersten. Vi har haft ett par intressent­er men dom drog sig ur. Om vi inte stänger nu så hade det blivit konkurs, men jag vill avsluta innan det går så långt.

Lampaffäre­n ingår butikskedj­an Ljusexpert­en och bär dess namn. Trots e-handel, gemensamt sortiment och gemensam marknadsfö­ring har en del av de 23 butikerna i landet svårt att klara sig.

– Vi började sent med e-handeln och ligger efter teknikmäss­igt. Nu exploderar nätköpen och jag hoppas att miljörörel­sen öppnar ögonen på alla så att de förstår hur mycket ökade transporte­r detta för med sig, säger Magnus Wettersten.

– Konsumente­n är mindre trogen nu för tiden och tittar mycket på prislappen, fortsätter han. Kunderna har lättare att jämföra priser och produkter med till exempel Pricerunne­r. Vi ligger då ibland högre prismässig­t eftersom vi har högre omkostnade­r än en e-handelsbut­ik som kan ligga var som helst.

– Ska vi ha en levande stadskärna så måste folk handla där.

iNär Ljusexpert­en stängs den 22 december finns det inte längre någon butik kvar i Varberg som är specialise­rad på enbart hembelysni­ng. I Falkenberg är det lika illa.

Ska vi ha en levande stadskärna så måste folk handla där.

Magnus Wettersten

Butiksägar­e

 ??  ??
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Ljusexpert­en lägger ned efter 47 år. Nu säljs sortimente­t ut. Efter 22 december finns det inte längre någon specialbut­ik för hembelysni­ng i Varberg. ”Vi har gjort allt vi kunnat”, säger ägaren Magnus Wettersten.
Bild: Annika Karlbom Ljusexpert­en lägger ned efter 47 år. Nu säljs sortimente­t ut. Efter 22 december finns det inte längre någon specialbut­ik för hembelysni­ng i Varberg. ”Vi har gjort allt vi kunnat”, säger ägaren Magnus Wettersten.
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Magnus Wettersten tog över efter sin far Tommy för tolv år sen. Nu måste han byta yrke.
Bild: Annika Karlbom Magnus Wettersten tog över efter sin far Tommy för tolv år sen. Nu måste han byta yrke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden