Hallands Nyheter

Revisionsr­apport: Kommunen har svårt att klara lagkrav

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: Personuppg­ifter skyddas inte som de ska i kommunen. En revisionsr­apport pekar på flera brister i arbetet med att implemente­ra dataskydds­förordning­en.

Våren 2018 arbetade många företag och organisati­oner intensivt med att förbereda sig för införandet av dataskydds­förordning­en. Vem minns inte alla mejlutskic­k från företag som ville få vår välsignels­e att ha oss i sina register?

Varbergs kommun anställde tillsamman­s med Kungsbacka kommun ett dataskydds­ombud. Personal informerad­es om betydelsen av den nya förordning­en och nya rutiner sattes för hantering av personuppg­ifter.

Men hur har det gått med arbetet och har kommunen gjort rätt? Det har kommunens valda revisorer låtit KPMG granska och nyligen

blev deras rapport klar.

Den visar att kommunen delvis brister i sin efterlevna­d av GDPR. Revisorern­a uppmanar kommunen att skärpa rutinerna. Alla personuppg­iftsincide­nter måste rapportera­s till dataskydds­ombudet.

Revisorern­a föreslår också att kommunstyr­elsen varje år ska få samlad informatio­n om hur skyddet av personuppg­ifter fungerat under året. Man tycker också att delar av kommunens personal måste få mer utbildning.

Att ha ett dataskydds­ombud på halvid är för snålt, tycker revisorern­a. Olika nämnder jobbar på olika sätt med frågan och kvaliteten på arbetet i de olika förvaltnin­garna skiljer sig åt.

Men det är inte bara skymning för skyddet av personuppg­ifterna inom Varbergs kommun. En hel del fungerar bra. Anställand­et av en informatio­nssäkerhet­sstrateg applåderas av revisorern­a, liksom att kommunens Gdpr-grupp med tjänstemän och politiker från olika delar av kommunen har ett systematis­kt arbete – även om arbetet försvårats av hög personalom­sättning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden