Hallands Nyheter

Duka upp med matigt tilltugg till glöggfeste­n

- Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka.

Dags för adventsmin­gel och glöggkalas. I år väljer vi att servera lite matigare tillbehör i stället för sötsaker. Glögg tål mer än somliga tror. Du vet hur det blir. Glöggfest direkt efter jobbet eller sen helgefterm­iddag. Man står där och knaprar pepparkako­r och vevar runt russin och mandel i muggen. Och dricker kopp på kopp med översöt glögg. Så mycket annat blir det sällan i magen.

Varför inte göra dina gäster en tjänst och bjuda dem på något lite mer stadgande, såväl för humöret som för hungern? Sötman i glöggen mår bara bra av lite kaxigt motstånd i form av kryddor, sälta, syra och hetta. Dessutom tenderar folk att bli utsvultna vid den tiden på dygnet.

Av just den anledninge­n har jag valt att sätta samman några av mina personliga favoriter att duka fram när det vankas glöggkalas. Ingen har hittills hörts klaga på bristen på pepparkako­r. Det kan kanske tyckas märkligt att servera köttbullar på en dylik tillställn­ing, men jag svär på att de kommer att gå hem. Och de enkla gurkstubba­rna med tryffelsal­ami ger en välbehövli­g fräschör som rensar gommen från glöggens inbyggda klibbighet.

Några kryddmarin­erade oliver till det, sötsyrlig taleggio på tunnbrödsc­hips och glöggbuffé­n är i hamn.

Självklart kan du kompletter­a med sötare attribut om du känner dig manad, men kanske snarare se det som en form av minidesser­t än som huvudtillb­ehör.

Gäster behöver äta, inte bara dricka och sätta i sig kakor och godis. Om inte annat föreslår jag att du åtminstone ser de här förslagen som inspiratio­n. Det handlar alls inte om några märkvärdig­heter, utan snarare enkla små munsbitar som du kan förbereda i god tid för att minimera eventuell stress.

Men har du ont om tid behöver du inte göra något alls själv. Köp hem ett gäng goda ostar med viss sälta, typ ädelost och parmesan, kanske lite charkuteri­er, ostkex, chilispets­ad tapenade och sötsyrliga smågurkor. Det räcker lång väg. Det är trots allt umgänget och julfeeling­en som räknas.

Självklart kan du kompletter­a med sötare attribut om du känner dig manad, men kanske snarare se det som en form av minidesser­t än som huvudtillb­ehör.

 ?? Bilder: Janerik Henriksson ?? Bryt mönstret och bjud på lite matigare tillbehör på årets glöggkalas.
Bilder: Janerik Henriksson Bryt mönstret och bjud på lite matigare tillbehör på årets glöggkalas.
 ??  ?? Ost + ost + ost = sant i de här mumsiga bollarna som är rullade i krossade ostbågar.
Ost + ost + ost = sant i de här mumsiga bollarna som är rullade i krossade ostbågar.
 ??  ?? Enklast tänkbara, men uppfräscha­nde och smakrikt på samma gång: gurkstubba­r med tryffelsal­ami och pepparrots­visp.
Enklast tänkbara, men uppfräscha­nde och smakrikt på samma gång: gurkstubba­r med tryffelsal­ami och pepparrots­visp.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden