Hallands Nyheter

Regeringen försöker bromsa AF:S kontorssla­kt

- Lars Larsson/tt Owe Nilsson/tt

Regeringen ska be Arbetsförm­edlingen (AF) att hejda sig lite vad gäller den pågående avveckling­en av 132 kontor och i stället stärka den lokala närvaron. Men den stora omgörninge­n av AF påverkas inte, den ska vara på plats om två år. Vänsterpar­tiets hot om misstroend­e kvarstår.

– Om vi gör rätt kan det här bli bra, säger arbetsmark­nadsminist­er Eva Nordmark (S) på en pressträff om reformen och om läget på myndighete­n.

– Men vi kommer inte att sjösätta något experiment, säger Nordmark och understryk­er att det kan behöva göras justeringa­r på vägen men att reformen ska vara på plats den 1 november 2021.

Det får inte finnas några vita fläckar i landet utan arbetsmark­nadsinsats­er, och kommuner skulle kunna träda in om det inte finns några privata aktörer, enligt ministern. Hon framhåller att hon, som norrbottni­ng, inser att det inte är helt okomplicer­at att säkra tillgång på insatser och stöd överallt.

Tanken med reformen som regeringen har gjort upp om med samarbetsp­artierna Centerpart­iet och Liberalern­a är att alla insatser för stöd och matchning ska skötas av privata företag. AF ska i huvudsak kontroller­a företag och arbetssöka­nde. De arbetssöka­nde ska kunna välja mellan bolag som ger åtgärder och insatser.

Vänsterpar­tiets hot om att väcka en misstroend­eförklarin­g mot arbetsmark­nadsminist­er Eva Nordmark (S) kvarstår. V:s fem krav är inte uppfyllda.

– Det är inte tillräckli­gt konkret eller tydligt. Men jag konstatera­r att de rör sig på de punkter vi har framfört krav på, vilket är ett framsteg, säger partiets arbetsmark­nadspoliti­ske talesperso­n Ali Esbati.

Ni har gett henne två veckor, men beskedet i dag var att det kommer besked i reglerings­brevet i december.

– Det är inte bra, vi behöver på några punkter ha mer konkretion och informatio­n från regeringen. Det handlar både om regeringen­s avsikter när det gäller ekonomin och bedömninge­n om man tror att det man sagt ska fixa de problem som finns i dag, säger Esbati.

Det mest konkreta Nordmark gav besked om på pressträff­en är att regeringen i ett reglerings­brev före årets slut ska uppmana AF att stärka den lokala närvaron i landet och kanske få AF att behålla eller återstarta kontor som ska avvecklas eller redan har lagts ned.

– Det är ingen hemlighet att vi i regeringen har varit kritiska till att man lägger ned kontor, vi börjar se konsekvens­erna av det, säger Nordmark och talar om att arbetssöka­nde har fått långt till kontor, att kommuner ser försörjnin­gsstöden öka när kontor och stöd avvecklas.

– Arbetsförm­edlingens skyltar ska upp på fler platser i landet.

Myndighete­n är i full färd med att lägga ner 132 kontor, före årsskiftet ska uppemot 90 av dem vara avvecklade och uppemot 3 500 anställda beräknas då ha slutat.

– Vi har kommit ganska långt i avveckling­en och vår plan är att vara klara under det första halvåret 2020, sade Anders Persson, förvaltnin­gsdirektör på Arbetsförm­edlingen till TT före Nordmarks pressträff.

Inriktning­en att lägga ner många kontor och gå över till kontakt via nätet, så kallade digitala tjänster, togs för flera år sedan men i år har det blivit skarpt läge. Det beror också på att riksdagen före jul förra året klubbade Moderatern­as och Kristdemok­raternas budgetförs­lag, stöttat av Sverigedem­okraterna. Det gav kraftigt sänkta anslag och regeringen har bara mildrat neddragnin­gen till en del.

” Vi kommer inte att sjösätta något experiment. Eva Nordmark (S) arbetsmark­nadsminist­er

Eva Nordmark vill säga om hon anser att AF ska lägga ned avveckling­splanen.

– Vi kommer att styra hårdare, svarar hon.

Regeringen kommer att ge AF klartecken för att föra över 900 miljoner i medel från i år till nästa år, pengar som myndighete­n inte har kunnat använda i år på grund av det pressade läget.

I reglerings­brevet ska regeringen be AF redovisa hur man ska klara att hålla uppe kompetense­n i myndighete­n för att säkra stödet för funktionsn­edsatta.

Före årets slut vill Nordmark också kunna ge besked om vem som ska ersätta Mikael Sjöberg som generaldir­ektör. Sjöberg ska sluta i mars.

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ??
Bild: Henrik Montgomery/tt
 ??  ?? ”Om vi gör rätt kan det här bli bra”, säger arbetsmark­nadsminist­er Eva Nordmark (S) på en pressträff om reformen och om läget på myndighete­n. Ali Esbati (V) hotar med att väcka misstroend­e mot Nordmark.
”Om vi gör rätt kan det här bli bra”, säger arbetsmark­nadsminist­er Eva Nordmark (S) på en pressträff om reformen och om läget på myndighete­n. Ali Esbati (V) hotar med att väcka misstroend­e mot Nordmark.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden