Hallands Nyheter

De isolerade barnen ”ett unikt ärende”

-

Ansvaret för att fem barn i Skåne under många år kunde hållas hemma från skolan vilar på Ystads kommun.

Det konstatera­r Skolinspek­tionen, som kräver att kommunen senast den 24 januari svarar på hur den ska gå till väga för att något liknande aldrig ska ske igen.

– Det här är ett unikt ärende att barn under så lång tid inte får tillgång till utbildning, säger Elizabeth Malmstedt, enhetschef på Skolinspek­tionen.

Beror det på Ystad kommuns hantering att detta kunde ske?

– Ystad kommun har ju inte haft tillräckli­gt med underlag för att besluta om att barnen vistas varaktigt utomlands och att skolplikte­n skulle upphöra – så ja, det gör det.

Skolinspek­tionens genomlysni­ng visar att Ystad kommun hade fått signaler som tydde på att allt inte stod rätt till. Föräldrarn­a hänvisade till att barnen var inskrivna på en onlineskol­a i USA, men så var inte fallet.

Stefan Ahlbeck, tillförord­nad chef för kultur- och utbildning­sförvaltni­ngen i Ystad, säger till TT att man redan tagit fram nya rutiner för att bättre kunna kontroller­a barns varaktiga vistelse utomlands.

Rutinerna är i bruk och innefattar krav på vårdnadsha­vare att visa upp intyg och bevis, förklarar han. Kommer det här kunna ske i Ystads kommun igen – att barn hålls undan sin skolgång?

– Det vi kan göra är att begära in underlag och syna dem så noga det går. Det vi inte kan svära oss fria fri från är vårdnadsha­vare som medvetet manipulera­r och skickar in falska underlag, säger Ahlbeck.

– Tyvärr är det omöjligt att svara att det aldrig kommer hända någonstans i Sverige igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden